Különleges leletekre bukkantak a régészek Hetényegyházán

2023. 01. 31., 15:41
Zajlanak a próbaásatások Hetényegyházánál, az északi elkerülő kialakításának nyomvonalán. A Kecskeméti Katona József Múzeum régészei három különböző kor településeire, egy karperecre és egy fiatal személy csontvázára bukkantak.
A galéria 13 képet tartalmaz

Egy ékszer is előbukkant egy bronzkori árokból Hetényegyháza külterületén. Az északi elkerülőt meghosszabbítandó útszakasz nyomvonalán dolgoznak a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai. A régészek az előzetes dokumentációhoz szükséges feltárást végzik a Magyar Nemzeti Múzeum alvállalkozójaként. A Fazekas András Kristóf által vezetett ásatáson, összesen 800 négyzetméteren húztak próbaszondákat. A munkálatok több eredményt is hoztak.

A próbaásatás eddigi vezérleletét is bemutatta be a KTV stábjának Fazekas András Kristóf. Mint elmondta, a karperec, a késő bronzkor időszakára, a Krisztus előtti második évezredre tehető.

– Amikor a trójai háború zajlott Törökország területén, akkor itt, Hetényegyháza környékén árkot ástak, valószínűleg beleejtették ezt a karperecet – magyarázta a szakember.

Kifejtette, hogy már 40 centi mélységben három korszak települései bontakoztak ki. Egy Árpád-kori település nyomai, gödrök, árkok, házak, padlóval rendelkező házak nyomaira bukkantak. Előkerültek egy szarmata település hasonló típusú objektumai, illetve egy bronzkori árok is.

Egy másik érdekesség, hogy egy csontvázat is találtak a régészek, amely feltehetően egy fiatal személy maradványa.

– Viszonylag magasan, a fűtől 30 centire egy zsugorított pózban előkerült, valószínűleg fiatalkorú egyén temetkezését találtuk meg. Itt természettudományos vizsgálatokat fogunk végezni
– mondta Fazekas András Kristóf. Hozzátette, a temetkezési szokás alapján ez is a késői bronzkor időszakára keltezhető. Egyelőre más csontvázat nem találtak, de két méter szélességben folyik a kutatás, így még bármi előkerülhet.

A próbaásatásokkal a héten végeznek a régészek, majd a Magyar Nemzeti Múzeum elkészíti a dokumentációkat, melyekből kiderül, hogy hol kell elvégezni a konkrét ásatásokat. A régész számít arra, hogy komoly szarmata és Árpád-kori településeket tárhatnak majd fel.