Kurdi Viktor: „Bízom benne, hogy megtaláljuk a válaszokat az előttünk álló kihívásokra”

2022. 12. 27., 19:00
2021. után 2022-ről is elmondhatjuk, hogy nem volt könnyű év a BÁCSVÍZ Zrt.-nél. Az energiapiaci válság és az infláció erőteljes növekedése jelentős mértékben megnehezítette a cég gazdálkodását is. Egyebek mellett erről is beszélt Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató, amikor az elmúlt 12 hónap értékelésére kértük, illetve a 2023-as tervekről kérdeztük.
Bácsvíz, üzemirányitó központ, Klaudia; Kurdi Viktor,

– Milyen tényezők határozták meg elsősorban cégük gazdálkodását 2022-ben, és várhatóan hogyan zárják az évet ebből a szempontból?
– Ahogy azt az utóbbi években megszokhattuk, ismét egy különleges esztendőt hagyunk magunk mögött. Ezúttal nem az üzletfolytonosság biztosítása és a világjárvány okozta kihívások terhelték leginkább a mindennapjainkat, hanem annak a gazdálkodási présnek az erősödése, amelynek az elsődleges okozója az energiapiaci válság. Az idei évet úgy kezdtük, hogy a korábbi villamosenergia-költségünk háromszorosára növekedett, erre pedig nem volt, illetve nincs fedezet a víz- és csatornadíjakban. A másodlagos árbevételeink kapcsán elértük azt a szintet, azt a mennyiséget, amelynek a túlszárnyalása a jelenlegi kapacitásainkkal nagyon nehezen lett volna megvalósítható. Az elmondottak együttesen vezettek oda, hogy a 2022-es esztendő sajnos a pénzügyi tartalékaink feléléséről is szólt. Hozzáteszem, hogy ez nem meglepetés számunkra, hiszen mindezeket már az idei üzleti terv elkészítésekor figyelembe vettük. Most, december elején azt látjuk, hogy az üzleti terv szerinti mutatóink teljesülnek, a pénzügyi tartalékok felélése az előzetes kalkulációinknak megfelelően történt, a víziközmű-szolgáltatói sajátosságok figyelembevétele mellett. A sajátosságok közül legmegterhelőbb a víz- és csatornadíjak változatlansága, a bevétel oldalon tehát szinte állandósággal számolhatunk, a kiadás oldalon viszont jelentős átrendeződés történt 2022-ben.

– A nehézségek, a problémák mellett azért biztosan történtek olyan dolgok is a Társaság életében, amelyeknek örülhetnek, amelyekre büszkék lehetnek. Melyek azok a momentumok, amelyeket ezek közül mindenképpen kiemelne?
– Büszkék vagyunk arra, hogy áprilisban, A Föld napja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan megtisztelt bennünket látogatásával Áder János köztársasági elnök úr. Az államfő a kecskeméti II. számú vízműtelepen tett látogatást, mely során bepillantást nyert a kecskeméti közműves vízellátás létrejöttének és fejlődésének történetébe, a víztisztítás folyamataiba, illetve a 2019-ben átadott üzemirányító-központunk működésébe. Fontosnak tartom azt is, hogy Kecskemét önkormányzatával együttműködve sikerült szobrot állítanunk Benkó Zoltánnak, a róla elnevezett szabadidőközpontban. Cégünk szervezeti kultúrájában nagyon komoly lenyomata van Benkó Zoltán igazgatói munkásságának, melyet a mai napig „hőskorként” emlegetnek. Ezek mind olyan események voltak, amelyek fókuszba hozták a BÁCSVÍZ Zrt.-t, illetve a magas színvonalú szolgáltatásainkat. Nagyon örülök annak, hogy a vállalatunk működésének megítélése a külső környezetben továbbra is kiváló, de mindenképpen a jobbak között szerepel. Ugyancsak örömteli, hogy idén is több munkatársunk részesült rangos szakmai elismerésben, és jó volt megélni azt is, hogy ügyfélszolgálatos munkatársaink és szerelő kollégáink is szép sikereket értek el az országos szakmai versenyeken. Ez is visszaigazolja azt, hogy bár az utóbbi három évben a létszámunk mintegy húsz százaléka megfrissült, ennek ellenére társaságunk teljesítménye nem csökkent, a cégen belüli kohézió, és a kiválóságra való törekvés értékei nem csorbultak.

– Az már elhangzott, hogy az idei év nem volt könnyű, de lehet-e már látni, hogy mire számíthatnak 2023-ban?
– Szeptemberben és októberben megfogalmaztuk a következő esztendőre vonatkozó várakozásainkat. Elkészült egy előzetes üzleti terv, amelyben már látható volt, hogy az energiapiacon történő változások tovább nehezítik a helyzetünket. A november végén megtartott évzáró rendezvényünkön ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztam, hogy a jövő évi villanyszámla úgy közelít felénk, mint egy aszteroida, ami bizony nem prognosztizál túl rózsás helyzetet. A jelenlegi piaci környezetben 150 és 200 forint közé tehető egy kilowattóra villamosenergia jövő évi ára. Jól látható, hogy a mostani, 58 forintos árhoz képest ez további legalább háromszoros növekedést fog jelenteni. Két egymást követő esztendőben a bevételek változatlan szintje, illetve értéke mellett saját erőből megoldhatatlan feladatot jelent majd ennek a kifizetése, ami előrevetíti azt, hogy valamilyen külső beavatkozásra lesz szükség annak érdekében, hogy az üzletfolytonosságunk fennmaradjon. Az mindenki számára világos és egyértelmű, hogy a víz- és csatornaszolgáltatása szükség van. A szolgáltatásainknak működni kell, ez az élet alapvető része, és a vállalkozások, közintézmények működésének is az egyik alapfeltétele, hogy legyen víz- és csatornaszolgáltatás. Ezt senki nem vitatja, így meggyőződésem, hogy valamilyen szinten biztosítva lesz az a pénzügyi különbözet, amely a bevételeinkkel nincs fedezve.

– Ilyen helyzetben tudnak-e egyáltalán konkrét terveket készíteni a következő évre?
– Az utóbbi esztendőkben nagyon ritkán fordult elő, hogy ilyenkor, decemberben még ne legyen a következő évre vonatkozó üzleti tervünk. Most ez is elő fog fordulni, de látható, hogy a helyzet nem mindennapi, ez egy országos és globális szinten is kihívásokkal és nehézségekkel terhelt időszak. Azt gondolom, hogy nekünk is meg kell majd találni a helyünket mindebben, viselni kell az ezzel járó stresszt és nehézséget. Nekünk annyiból szerencsés a helyzetünk, hogy látjuk a munkánk kézzelfogható eredményét, tudjuk, hogy a munkánkra szükség van, a tevékenységünknek megvan a társadalmi elismertsége. Most, december elején, amikor ez az interjú készül, még nem tudjuk, hogy mi lesz majd az a tényező, amely végül a gazdálkodási egyensúlyt megteremti, de bizakodunk, hogy az utóbbi esztendőkhöz hasonlóan a következő időszakban is meg fogjuk találni a válaszokat a legnehezebb kihívásokra is. Ehhez természetesen a munkatársaink részéről is kell a türelem, a kitartás, a megértés és a szolidaritás. Ugyanakkor látva mindazt, amin eddig együtt keresztülmentünk, bennünk munkálkodik az a reménység, hogy a dolgaink jól alakulnak, és a BÁCSVÍZ 2023-ban is egy stabil, vonzó munkahely lesz. Egy olyan munkahely, ahol a kollégák továbbra is érzik a megbecsültségüket, azon túl, hogy látják a szolgáltatás értékéhez való személyes hozzájárulásukat.