Lefékezett a busz, többszörös csonttörést szenvedett az egyik utas

2023. 12. 14., 08:56
A Kecskeméti Járási Ügyészség súlyos egészségromlást eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt vádat emelt egy buszsofőrrel szemben, aki nem megfelelő sebességgel közelítette meg az útkereszteződést, amelyben elsőbbségadási kötelezettség terhelte, ezért hirtelen és intenzíven fékezve tudott csak megállni. Az autóbuszon állva utazó sértett emiatt többszörös csonttörést szenvedett.

A vád szerint a távolsági busz sofőrje – az ügy vádlottja – 2021. szeptember 13-án hajnalban egy Baja környéki községben az 51. számú főút irányába közlekedett a menetrend szerinti járattal. Haladása során nem megfelelő sebességgel közelítette meg a részben be nem látható útkereszteződést, amelyben elsőbbségadási kötelezettség terhelte. Emiatt hirtelen és intenzíven fékezve tudott csak megállni. Az autóbuszon utazó idős nő, aki felállt, mert be akart csukni egy ablakot, a fékezés következtében elesett és többszörös csonttörést szenvedett, aminek folytán súlyos egészségromlás alakult ki nála.

A baleset azért következett be, mert a vádlott a busszal nem a forgalmi viszonyoknak megfelelően közlekedett.

Az ügyészség a férfit súlyos egészségromlást eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja és ezért vele szemben büntetővégzésre irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – pénzbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyében a Bajai Járásbíróság hoz döntést.