Lencse és disznóhús a legkedveltebb szilveszteri menü
Hagyományunk úgy tartja, hogy ha az újévben, éjfél után lencsét eszünk, akkor pénz áll a házhoz. Hogy milyen ételként készítjük el, az már ízlés kérdése.
— Elsődlegesen a barna lencse, másodlagosan a vörös lencse fogy. A barna lencsefőzeléknek, levesnek, salátába is jó. De az igazi salátalencse a vöröslencse. Olyan hagyományaink vannak, hogy az újévi lencse fogyasztása gazdaságot hoz, ezért minél többet kell belőle enni — mondta el Varga Lászlóné Mária, a Vargáék Zöldség Boltjának eladója
A lencse mellett természetesen nem elhanyagolható az édesség sem.
— Gyerekkoromban, az úgynevezett linzerkarikát szilveszteri süteménynek ismertem, nálunk akkor készítették. Hagyományosan apróra vágott diót és tört kockacukrot szórtak rá, ami sütéskor megpirult. Ezt a két karikát házi lekvárral összeragasztották. Akkor pár napig hagyták, hogy megpuhuljon, mi gyerekek pedig vártuk a szilvesztert, hogy ehessünk belőle — idézte fel az őstermelő Kovács Sándor, aki helyben, frissen darálja a mákot, melyből a legfinomabb süteményeket lehet elkészíteni, pont úgy, mint a dióból, vagy a házi készítésű lekvárjából.
A Budai utcai piacon a halbolt most zárva volt, halat ugyanis nem ajánlatos enni szilveszterkor, mivel elúszik vele a szerencse. Ugyanígy kerülni kell a baromfit is. Disznóhúst azonban nagyon is érdemes az asztalra tenni. A malac kifordítja a földből a szerencsét, ezért a húspultnál nagyon sokan álltak sorba. A vásárlók nem bízzák a véletlenre 2024-et. A kocsonya, a sertéssült és a káposzta elengedhetetlen része a menünek.