Luxemburg grófja: Szente Vajk alkotócsapata megújította Lehár operettjét

2023. 03. 22., 12:11
Kedden délután tartották az évad utolsó nagyszínházi bemutatója, a Luxemburg grófjának sajtónyilvános olvasópróbáját a Kecskeméti Nemzeti Színházban. Szente Vajk és alkotócsapata egy vadonatúj darabot írt Lehár Ferenc 110 éves operettjéből, amely a szerelem különböző arcait mutatja be. Nem csak a szöveg újult meg teljesen, de a jól ismert dalokat is modern köntösben hallhatjuk majd.
A galéria 22 képet tartalmaz

Kedden délután csendültek fel elsőként az újra álmodott Luxemburg grófjának dallamai a nagyszínházban. Ekkor tartották az operett olvasópróbáját a sajtó képviselőinek jelenlétében. Szente Vajk rendező bemutatta a darab koncepcióját. Mint elmondta, nagy fába vágták a fejszét, ugyanis szerettek volna az eredeti német darab szövegkönyvéhez nyúlni. Amikor azt megkapták, rájöttek, hogy újat kel írniuk, a 21. században ugyanis már nem működne ez a változat. Így Galambos Attilával közösen egy vadonatúj darabot hoztak létre. A történet természetesen megmaradt, az új szöveggel és a modernizált dallamokkal a szerelem különböző arcait mutatják be a közönség számára.

A történet a 20. század elején játszódik a párizsi művészvilágban, ezért a kései impresszionizmus hangulatvilága határozza meg Rákay Tamás díszletét és Kovács Yvette Alida jelmezterveit, amelyek ismert festmények impresszióra születtek.  Károlyi Kati, a színház zenei vezetője elmondta, hogy a dallamvilágot ritmikailag igyekeztek modernizálni. Próbálták megfejteni, mit is jelenthet napjainkban az operett. Így újraértelmezték, egy kicsit a musical műfaja felé vitték elé a darab zenei világát.

Sir Basilt Járai Máté és Szerednyei Béla játssza a darabban, Luxemburg grófját, vagyis René Fouché festőt Koltai-Nagy Balázs formálja meg. Angèle szerepében Bori Rékát, Juliette szerepében pedig Szabó Dorottyát láthatjuk-hallhatjuk az izgalmasnak ígérkező előadásban, amelynek május 5-én tartják a premierjét a Kecskeméti Nemzeti Színházban.