Magyar örökség – Áthatások: három műfaj találkozik a tavaszi fesztivál nyitó kiállításán

2023. 03. 10., 19:26
Pénteken kezdetét vette a 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, amelynek keretében nyitották meg a Kecskeméti Képzőművészek Közössége és a Műhely Művészeti Egyesület kiállítását a Hírös Agórában. A Magyar örökség – Áthatások című tárlatot N. Kovács Zita, művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 32 képet tartalmaz

A Magyar örökség – Áthatások című tárlattal vette kezdetét a 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál bő két héten át tartó, és mintegy 40 különféle rendezvényből álló eseménysorozata a Hírös Agora Kodály Zoltán termében. A nyitó esemény a fesztivál csaknem négy évtizedes története alatt már hagyományosan egy képzőművészeti tárlat.

A 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál három jeles születési évforduló jegyében zajlik. Madách Imre 200, Csontváry Kosztka Tivadar 170, Ligeti György 100. Három kiváló magyar szellem és három izgalmas műfaj - irodalom, festészet, zene - találkozási lehetőségét kínálja a kiállítás. A tárlat azt mutatja be, hogy a három kiemelkedő személyiség, és az általuk képviselt három művészeti műfaj hogyan találkozik és kap újabb értelmezési lehetőségeket az új művek által.

A Kodály Iskola Aurin Leánykarának rövid műsorával vette kezdetét a 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál bő két héten át tartó, és mintegy 40 különféle rendezvényből álló eseménysorozata. A kórust Durányik László megyei Príma díjas karnagy vezényelte. A fesztivál szervezői nevében köszöntőt mondott Barta Dóra, a Hírös Agora ügyvezető igazgatója.

Minden magas szintű emberi alkotótevékenység, legyen az művészet vagy tudomány, egyaránt a teremtett világ, vagyis a természet logikájára, arányrendjére, működésére és látványvilágára rezonál. Vannak közös alapok, amelyre ráhangolódva, a különböző kifejezési formák felépítik a saját verbális, hangzásbeli, vagy vizuális világképüket. A három műfaj három különböző módon vezetheti az embert a teljesség felé, de ezek az utak végül egybefonódva jelenthetik annak teljes megélését. Ennek a teljességnek a keresésére hívták az alkotókat, a Kecskeméti Képzőművészek Közössége és a Műhely Művészeti Egyesület tagjait.

A kiállítást dr. N. Kovács Zita művészettörténész, a Bajai Türr István Múzeum igazgatónője nyitotta meg. A tárlatot Balanyi Károly, a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének elnöke rendezte. Az idei kiírás sikeresen megszólította a két társrendező, a Kecskeméti Képzőművészek Közössége és a Műhely Művészeti Egyesület tagjait egyaránt. A kifejezetten a kiírás hatására készült művek – a bemutatott alkotásoknak több mint a fele - azt bizonyítják, hogy a képzőművészek szeretik, ha komoly szellemi pezsgést generál a kitűzött téma.

Feltehetően számosan Ligeti zenéjét hallgatták az elmúlt hónapokban, mert a legtöbben tőle szereztek inspirációt. A következő az ihletadók sorában Madách Imre volt, és meglepetésre Csontváry Kosztka Tivadar munkásságára reflektáltak a legkevesebben.

Az ő munkássága talán azért mozgatta meg kevésbé a művészek fantáziáját, mert a szakmán belül kellett reagálni egy életműre, és ez kevésbé volt izgalmas és érdekes, mint a zene vagy az irodalom forrásvidékéről inspirációt szerezni. Az is bebizonyosodott, hogy a három műfaj együttesen nagyon izgalmassá tud válni.

A kiállítás újdonsága volt az is, hogy több, nem Kecskeméten élő, de a Műhely Művészeti Egyesületben szerepet vállaló alkotó adott be művet a kiállításra. Az összesen 51 kiállító művész között van közülük a teljesség igénye nélkül Kántor József, Farkas Zsuzsa, Fodor Hilda, Gyalai Béla, Ziegler-Németh Ferenc és Zeikfalvy Anna is.

A kiállítás így áttekintést nyújt a megyében élő, képző- és iparművészek alkotói törekvéseiről és a magyar művészeti örökség jeles életműveinek máig érvényes üzenetéről, identitást erősítő hatásáról.

A tárlaton három díj is gazdára talált. A kiíró csak azokat az alkotásokat vette figyelembe, amelyek a meghirdetett tematika jegyében születtek. Az első díjat Damó István grafikusművész vehette át dr. Sztachó-Pekáry Istvántól Kecskemét város alpolgármestertől. Második díjat kapott Molnár Péter festőművész. A díjat dr. Mák Kornél, Bács Kiskun Vármegye Közgyűlésének alelnöke nyújtotta át a kitüntetettnek. Harmadik díjat nyert plasztikájával Pongrácz Márta, akinek művéhez Tóth Soma komponált zenei kiegészítést. Az elismerést szintén dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester adta át.

A Magyar örökség – Áthatások című tavaszi fesztiváli tárlat március 25-ig, naponta 11-19 óráig látogatható a Hírös Agora Kodály Zoltán termében.

A Tavaszi Fesztivál további programjairól nyilatkozott nekünk Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója. Nézzék meg ajánlóját itt: