Magyarázat mindenre: teltház az Otthon moziban

2023. 10. 09., 13:39
Minden jegy elkelt, még pótszékek is kerültek a nézőtérre, annyian voltak kíváncsiak Reisz Gábor új filmjére. Hogy mi okozta ezt a nagy érdeklődést? Egy kiváló alkotás (2023-as Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, legjobb film) egy remek rendező, egy lelkes és odaadó csapattal magyarázat lehet mindenre. És az, hogy eljött az Otthon moziba a rendező is, aki válaszolt mindenre.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 56 képet tartalmaz

Október 5. óta játsszák a mozik Reisz Gábor „Magyarázat mindenre” című filmjét, mely a 2023-as Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmjévé választották Orizzonti szekcióban. A rendező eddigi két filmjével (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan; Rossz versek) is eljött az Otthon moziba, így volt ez vasárnap este is, amikor a vetítés után harmadik nagyjátékfilmjével érkezett Kecskemétre. Az alkotóval a vetítés után Kriskó János beszélgetett, aki egy idő után már nem nagyon jutott szóhoz, annyi kérdés érkezett a nézőtérről. A magyarázat? A téma érzékeny, a feldolgozás kiváló, a filmnyelvi eszközök nem bonyolultak, de annál kifejezőbbek, a feszültség tapintható, az érzés fojtogató, így a hatás sem marad el. Mindennapi életünk pereg a vásznon, mindenki magára (és/vagy épp valaki másra) ismerhet egy-egy pillanatban az érettségiző esetlen kamasz néhány napján, családján, barátain, ismerősein keresztül. „Körkórkép”, ahogy mondja a Punnany Massif egykori lemezének címe. Reisz Gábor igazából nem csinált mást, mint felfestette a vászonra napjainkat. De azt olyan tűpontosan karcolta fel, hogy keservesen fájt. Magyar táj, magyar esettel (sic!)

A történet:

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.