Március 15 –Megtelt a Városháza díszterme a városi ünnepségen

2023. 03. 15., 13:34
Az esős és hideg idő miatt idén nem a Kossuth-szobornál, hanem a Városháza gyönyörűen felújított dísztermében tartották meg a városi ünnepséget március 15-e alkalmából. A megtelt teremben a kecskeméti nemzeti színház ünnepi műsora és Nyeste Pál piarista szerzetes ünnepi beszéde szólította meg a jelenlévőket. A megemlékezés koszorúzással zárult a Kossuth-szobornál.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 24 képet tartalmaz

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékező műsora rendhagyó módon nem a 175 évvel ezelőtti események újrajátszásában és forradalmi versek elszavalásában teljesedett ki. A Szente Vajk rendezésében, Tóth Kata dramaturg és Galambos Attila irodalmi vezető szerkesztésében összeállított, a Kőszívű musical egyik központi dala nyomán Az otthon hazahív címet viselő ünnepi műsor vezérfonala az volt, hogyan élte meg az utókor, s hogyan vélekedtek a 20. század elején alkotó költők a ’48-as eseményekről.

A mintegy 30 perces előadásban Aradi Imre, Bori Réka, Koltai-Nagy Balázs, Kovács Gyopár, Märcz Fruzsina és Orth Péter színművészek szavaltak verseket, és felcsendültek ismert dalok is. A műsorban közreműködött továbbá Németh-Nagy Johanna énekkari művész.

Az ünnepi megemlékezés szónoka Nyeste Pál piarista atya, a rend kecskeméti iskolájának matematika-fizika szakos tanára volt. Nagyívű beszédében a március 15-i szabadságeszmény lelki mélységeit kutatta, idézve magyar nagyjaink közül Széchenyit, József Attilát és természetesen Petőfit. Felidézte a piaristák szabadságharcban betöltött szerepét, különös tekintettel a branyiszkói hősre, Erdősi Imrére, aki később 1862-től 1879-ig piarista házfőnök volt Kecskeméten. A Nobel-békedíjas német polihisztortól, Albert Schweitzertől idézve egyetemes érvényű üzenete is volt beszédének: „A világ jövője nem attól függ, hogy mennyire értjük, hanem, hogy mennyire tiszteljük az életet.”

Az ünnepség koszorúzással zárult a Városháza előtti Kossuth-szobornál a Kecskeméti Városi Fúvószenekar, valamint a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület közreműködésével.