Második alkalommal szervezett hagyományőrző disznóvágást a Műkertvárosért Együtt Egyesület

2024. 01. 20., 19:05
Második alkalommal szervezték meg szombaton a hagyományőrző disznóvágást Műkertvárosban. A Kecskeméti Vadaspark előtti téren reggel 6 órakor vette kezdetét a munka a Műkertvárosért Együtt Egyesület jóvoltából. A 220 kilós disznó feldolgozására a kicsik is kíváncsiak voltak.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 21 képet tartalmaz

Évindító disznóvágást szervezett ma a Műkertvárosért Együtt Egyesület. Már hajnalban talpon voltak a helyiek, legyőzve a hideget, a havat és a vékony, de annál kellemetlenebb szelet. Az esemény egyik legfőbb célja immáron második alkalommal, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a hagyományos húsfeldolgozás eszközeivel, módszereivel, és hogy bepillantást nyerjenek egy hamisítatlan, hagyományos disznótor hangulatába.

Magyarországon a disznóvágás hagyomány, több száz évre visszavezethető. Szeretnénk megmutatni a fiatal generációnak, hogy honnan származik a hús, és ezt a hagyományt vigyék tovább, hogy ne halljon ki
— mondta Baracsi Klára, a Műkertvárosért Együtt Egyesület elnöke.

A disznó reggel 6 óra előtt érkezett meg a vadaskert elé, ahol a böllérek éles eszközeikkel felszerelve várták a cucut.

A képre kattintva újabb galéria nyílik! (Fotók: Szamler Roland)
A Gömbi tanyáról származik, tavaly is onnan vettük. Egy 220 kilós disznóról beszélünk. Hajnali 4-kor mentünk érte, és fél 6-ra már itt voltunk vele. Mindent felhasználunk, készül belőle pörkölt, leves, sült hús, töpörtyű. A "keménymag" a Műkertvárosért Együtt Egyesület 14 tagja, valamint ismerősök, rokonok és barátok vannak itt a disznóvágáson, amit a műkertvárosi lakosoknak szeretnénk felkínálni
— magyarázta Baracsi Klára.

A Mihócsa Pálinka Manufaktúra is kilátogatott az eseményre, ahol kóstolót adott a finom italokból, ugyanis pálinka nélkül elképzelhetetlen egy disznóvágás.

Ebben az évben kilenc programot biztosan szervez a Műkertvárosért Együtt Egyesület, lesz például szemétszedés, virágültetés, családi nap, kakasfőzőverseny, húsvétoló, tökfaragás és advent.