Megjelent a legújabb Gazdasági Ablak

2023. 12. 18., 11:37
Mesteravatót tartott a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara az Ifjúsági Otthon tükörtermében, majd a vármegye legsikeresebb vállalkozásait és vállalkozóit díjazta a kecskeméti Városházán tartott évzáró küldöttgyűlésén. A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara ezekenkívül bemutatta a TOP 100-as kiadványát is. Megjelent a Gazdasági Ablak legújabb adása!

Mesteravatót tartott a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara az Ifjúsági Otthon tükörtermében

Az M. Bodon Pál Zeneiskola tanárai karácsonyi dallamokkal köszöntötték a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mesteravató ünnepségen megjelenteket. A friss mestereket Gaál József elnök köszöntötte, aki elmondta, a mesterleveleket a szakmák diplomájának is szokás nevezni, hiszen a kézműves szakmáknál ez a legmagasabb elérhető fokozat.

A megújult képzési és kimeneti követelmények alapján, a több hónapig tartó elméleti és gyakorlati képzést követően 4 szakmában, 40 fő tett sikeres vizsgát a kamarai mestervizsgabizottságok előtt. Így 17 autószerelő, 10 kőműves, 7 kozmetikus, valamint 6 gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő szakember vállhatott mesterré.

A rendezvényen kitüntetésekből sem volt hiány. A Kereskedelmi és iparkamara elnöki érmet adományozott Pivon Józsefnek a vármegyében elért eredményes tevékenységéért. Szakmai munkája elismeréseként Vargáné Balla Mária szakácsmester, a tanulók képzésében és nevelésében betöltött 40 éves példamutató szerepéért pedig Józsa László villanyszerelő mester vehetett át Aranykoszorús mester címet.

A rendezvényen azokat a mestervizsgabizottsági elnököket is köszöntötték, akik egy vagy több évtizeden át képviselték szakmájukat. A mestervizsgáztatás területén nyújtott kiemelkedő és áldozatos munkájukért a vármegyei kamara emlékdíjban részesítette a korábbi elnököket.

Az örömódával vette kezdetét a városháza dísztermében a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara évzáró küldöttgyűlése. Az iparkamara és a vállalkozók képviselőit, valamint a város meghatározó szereplőit Gaál József elnök köszöntötte.

Gaál József kamarai elnök megköszönte a megye vállalkozóinak idei kemény munkáját, és gratulált a díjazottaknak. Mint mondta, a vállalkozói erények közül napjainkban talán az alkalmazkodás és a tanulni vágyás a legfontosabbak. A rendezvényen Szemereyné Pataki Klaudia szintén köszöntötte a jelenlévőket. A polgármester beszédében hangsúlyozta: Kecskemét mindent megtesz azért, hogy az infrastruktúra fejlesztésével lekövesse és tovább ösztönözze az elmúlt évek robbanásszerű gazdasági fejlődését.

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara számos díjjal ismeri el az év legsikeresebb helyi vállalkozóit. Az egyik legrangosabbat, a Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságfejlesztéséért Díjat idén az Abraziv cégcsoport kapta.  A vállalkozások jövőjének egyik záloga a jól képzett munkaerő. A Bács-Kiskun Vármegyei Szakképzésért Díjat idén Dudás István járműipari szakértő vehette át. A Bács Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaráért Díjat, Bársony István vezető pályaorientációs tanácsadó vehette át. A Bács-Kiskun Vármegyei innovációs díjjal a GANZAIR Kompresszortechnika Kft.-t tűntették ki, míg az Év ipari vállalkozása címmel a MAZUG PONYVA Kft.-t ajándékozták meg idén. Az év menedzsere díjat Horváth Attila, a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője kapta. A cég idén Magyarország legnagyobb távhőfejlesztési programját hajtotta végre. Az Év kereskedője Díjat a Sun-Lock ZÁRCENTER Kft. kapta, míg Az év vendéglátója elismerést a BAKOS és TÁRSAI Vendéglátó Bt. tulajdonosai valamint Kollár Gyula egyéni vállalkozó vehették át. Az év szolgáltatója díjat a SHREDEX Kft. kapta meg, az év gyakorlati képzőhelye díjat a DU-KAR Kereskedelmi, Szolgáltató és Javító Kft.-nek ítélték oda. Az év kézművese Díj idén Kripta Istvánné népi iparművészt illette. Az év szakképző iskolája a Bajai Szakképzési Centrum Türr István Technikuma lett, míg Az ipar kiváló mestere díjban Dencs László autószerelő mester részesült. A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaráért partner díjat a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, Dr. Zombor Attila vehette át. Az év kamarai dolgozója kitűntető címet Oswald Flóra elnökségi asszisztens vehette át, míg Elnöki Dicsérő oklevelet kapott Andócsi Adél ügyfélszolgálati munkatárs és Magurai Tamás ügyfélszolgálati munkatárs is.

Az ünnepi küldöttgyűlés részeként a Kecskeméti Szakképzési Centrum számos tehetséges diákja vehetett át anyagi támogatást az iparkamara által szervezett Hírös Vacsorának köszönhetően. Az augusztusi Hírös Héten 15. alkalommal rendezték meg a jótékonysági eseményt. 

Bemutatta a vármegye legnagyobb vállalkozásait bemutató TOP 100 - Bács-Kiskun vármegye gazdasága 2023 című kiadványát a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a kecskeméti Városházán.

Gaál József kamarai elnök köszöntőjében kiemelte: a vármegye gazdasága egészségesen működik, és jó összetételű az ágazatok, vállalkozásméretek és a tulajdonosi szerkezet szempontjából is. Nyolc új cég került be a 100 legnagyobb közé, közülük öt kecskeméti. Gaál József elnök hozzátette, nagyon kemény munka van ezen eredmények mögött. A vállalkozók reagálnak a legérzékenyebben a viharos, háborúkkal és válságokkal terhelt időszakokra. 

Az iparkamara fő javaslata a vállalkozások felé az innováció, a K+F erősítése, amiben fontos az egyetemekkel, így a kecskeméti Neumann János Egyetemmel való együttműködés – hangsúlyozta Gaál József.

A vármegyében kiemelkedik a Kecskeméti, a Tiszakécskei, a Kiskőrösi és a Kalocsai járás, a TOP 100-ból 84 cég ezen a négy területen működik. Erős még a Bajai és a Kiskunfélegyházi járás is, és idén nincs olyan járás, ahol ne lenne legalább egy TOP 100-as cég – mondta Gaál József, hozzátéve: korábban volt ilyen járás, így örömteli a felzárkózási tendencia.

Továbbra is kiemelkedik a mezőnyből a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., amely csaknem 1590 milliárd forintos nettó árbevételével önmagában egyharmadát adja a TOP 100 4866 milliárd forintos összbevételének (az adatok 2022-re vonatkoznak, hiszen az idei év számai még nem ismertek).

A második helyre „berobbant” egy élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozó belga cég magyarországi fióktelepe Kecskeméten, amely több mint 717 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelhetett el tavaly – mondta Gaál József. A harmadik helyen a tiszakécskei székhelyű Duna Aszfalt Zrt. végzett csaknem 215 milliárd forintos árbevétellel.

A vármegye vállalkozásainak TOP 100-as listáját 2002 óta minden évben összeállítja a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. Gaál József kamarai elnök köszönetet mondott az adatbázis összeállításában nyújtott segítségért a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak és a Központi Statisztikai Hivatalnak, valamint a Neumann János Egyetem és a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársainak. Az esemény végén három szakmai előadást hallhattak a jelenlévők.

A legújabb Gazdasági Ablak teljes adása itt tekinthető meg: