Megjelent a legújabb Gazdasági Ablak

2023. 05. 17., 09:46
Legfrisebb Gazdasági Ablakunkban összefoglalót láthatnak a KAVOSZ Zrt. és a Portfólió közös országjáró konferencia sorozatának kecskeméti eseményéről, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában rendeztek meg. Emellett beszámolunk az iparkamara Fodrász Klubjának továbbképzéséről és a május 11-én megnyílt Három ecset színei című kiállításról.

Van megoldás és van jó finanszírozás még azokban az időkben is, amikor a vállalati szektorban a banki finanszírozás kamatai 20% fölé emelkedtek, ami már szinte egy betonfalat jelent a fejlődésnek. Vannak alternatív, hatékony megoldások: derült ki a Pörgessük fel a gazdaságot címmel szervezett konferencián. A KAVOSZ Zrt. és a Portfólió közös roadshowjának a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont. A résztvevőket Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntötte.

A polgármester kiemelte, Kecskemétnek saját finanszírozási terméke is van, hiszen a város egy 10 milliárdos kockázati tőkealapot hozott létre. Az ebből szerzett finanszírozás ráadásul kombinálható a Széchenyi Kártya Program kínálta 5%-os, szintén rendkívül kedvező vállalati hitelekkel. Fontos azonban, hogy a támogatás jó helyre és jó formában érkezzen.

Krisán László vezérigazgató kiemelte, percenként 12 millió forintnyi kedvezményes hitelt helyez ki vállalatokhoz a KAVOSZ. 

2022-ben Bács-Kiskun vármegyében, a kereskedelmi és iparkamara forgalmazásában közel 4000 Széchenyi Kártyát vehettek át a vállalkozások. A kártyák kihelyezésében és a támogatások célzásában egyaránt jó partner a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Hogy miért fontosak a kis- és közép vállalkozások? Azért, mert ők általában helyiek, a térségben, Magyarországon, vagy esetleg itt a Kárpát-medencében. Ők foglalkoztatják a munkaerőnek a több mint 70%-át és egyébként a nemzeti össztermékből és exportból is elég szépen kiveszik a részüket - mondta Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Az elnök kiemelte, egy részről a KKV-k nagyon rugalmasan tudnak bizonyos szempontból alkalmazkodni a viszonyokhoz, másrészt viszont finanszírozási oldalról a legsérülékenyebbek. Ezért fontos, hogy a kereskedelmi és iparkamara, a Magyar Kormány, a KAVOSZ Zrt. közösen részt vegyen a vállalkozások fejlesztésében.

A melírozáson volt a hangsúly a Fodrász Klub rendezvényén

Közel 100 fodrász igyekezett eltanulni a legkisebb praktikákat is Fátrai Krisztina fodrászmestertől a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A kamara Fodrász Klubja által szervezett képzésen a legmodernebb trendeket igyekeztek bemutatni a résztvevőknek.

A fodrász szakemberek lankadatlan lelkesedéssel hallgatták az előadásokat. Az oktatáson hallottakat a gyakorlatban is bemutatták modellek segítségével.  (ide teheted a kamarai képeket) Fátrai Krisztina hangsúlyozta a hallgatóközönségnek, hogy aki a fodrász szakmát választja, az az életen át tartó tanulást választja.

Fontos azonban, hogy az oktatók szakmailag felkészültek legyenek és a tudást jól át tudják adni. Ez egybecseng a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara céljaival. A szervezet rendszeresen szervez továbbképzéseket minden szakmában.

Három ecset színei címmel nyílt kiállítás

Három kiváló kecskeméti alkotó műveiből nyílt válogatás május 11-én a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara emeleti aulájában. Szalontai Mariann és László most először mutatták be festményeiket a műkedvelőknek. Bár Csernus Erzsébet munkáival már korábban találkozhattunk, most mégis egy új arcát mutatta meg a közönségnek.

 Az alkotások zöme akvarell technikával készült. A hangsúly a színeken és a természeti jegyek kifejezésén van. A festményeket a finomság és az akvarell adta lágy színek jellemzik.

Csernus Erzsébet, Szalontai Mariann Edit és Szalontai László Tibor mind a Kecskeméti Vizuális Műhely tagjai, amelyet évtizedek óta Szappanos István festőművész vezet.

A kiállítás  június 15-ig tekinthető meg a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében.