Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

2022. 12. 07., 17:11
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hiszen ebben az időszakban sokak sérelmére követnek el bűncselekményeket. Ezt bizonyítja az is, hogy az utóbbi időben egyre többen tettek feljelentést a Kecskeméti Rendőrkapitányságon online elszenvedett bűncselekmények miatt.
A galéria 4 képet tartalmaz

Megszaporodott az online elszenvedett bűncselekmények miatt tett feljelentések száma a Kecskeméti Rendőrkapitányságon. Mivel az adventi időszakban megnő a neten keresztüli ügyintézések száma, ezért a csalók is nagyobb számban jelennek meg az online térben. Az esetek nagyobb részében a sértettek a pénzintézetüknél, valamilyen tranzakciót szerettek volna kezdeményezni.

- Ezt sajnos nem a valódi pénzügyi platformon tették meg. Általában keresőből keresték ki a bankjuk honlapját és így tévedtek egy álbank oldalára, akik azután az ügymenethez szorosan ragaszkodva, feltűnés nélkül tudták kicsalni azokat az összegeket, amelyeket a sértettek az igazi pénzintézeten keresztül szerettek volna átutalni - nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Tót Szilvia, a Kecskeméti Rendőrkapitányság Megelőzési- és Áldozatvédelmi Alosztályának vezetője.  

Az adventi időszakban nem csupán a netes csalóktól kell óvakodni. A zsebtolvajok előszeretettel használják ki a zsúfolt tereket, adventi vásárokat, bevásárlóközpontokat. A farzsebben tartott telefon, a nyitva hagyott táska kiváló célpont lehet a bűnözők számára. De ilyenkor megnövekszik a gépkocsi feltörések száma is.

- Kivilágított helyen parkoljunk, lehetőleg olyan parkolóhelyet válasszunk, amely be van kamerázva, vagy őrző védő szolgálat által biztosított. De nekünk is oda kell figyeljünk. Zárjuk be ajtót, húzzuk fel az ablakokat, ne hagyjunk a gépkocsiban látható helyen értéket. A csomagtartó sem értékmegőrző, de még mindig jobb és biztonságosabb, mintha az utas térben hagynánk értékeinket - nyilatkozta Váróczi-Bakos Rita, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. 

A szeretet nevében a segélyszervezetek is jóval több gyűjtést indítanak karácsonykor. A csalók ezt is kihasználják.

- Sajnos sok idős emberhez kopogtatnak be azzal, hogy valamilyen segélyszervezetnek gyűjtenek. Nagyon fontos, hogy hívjuk fel az idős hozzátartozók figyelmét, ne engedjenek be idegent semmilyen okkal a házukba, ne adjanak át nekik készpénzt - mondta Váróczi-Bakos Rita, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. 

A rendőrség munkatársai arra is felhívják a figyelmet, hogy az adventi időszakban sokkal körültekintőbbnek, figyelmesebbnek és óvatosabbnak kell lenni, hogy ne váljunk áldozattá karácsonykor sem.