Megújulnak a Városháza díszkertjei

2023. 05. 04., 15:56
A kecskeméti Városháza felújítási munkálatai után most megkezdődik a homlokzati, oldalsó és hátsó kertjeinek felújítása is. A cél, hogy méltó legyen a környezet a gyönyörű épülethez. A zöldfelületek tervezésekor elsődlegesnek tartották az ökológiai szemléletű fenntartást – áll a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. közleményében. A homlokzati díszkertet mintegy 9000 növénnyel ültetik be.
Fotó: Banczik Róbert

Első lépésként az épület előtt elhelyezkedő négy homlokzati díszkert rekonstrukciója kezdődött el, ide rózsák, díszfüvek és fák kerülnek. Összesen közel 9000 növény díszíti majd ezeket az ágyásokat: 3 db kínai díszkörte, 6 db oszlopos ír boróka, 33 db tiszafa, 983 db rózsa, 426 db kínai virágosnád és 584 db terülő mirtuszlonc. A növénytelepítések ősszel 4150 db tulipán és 2767 db fürtös gyöngyike ültetésével zárulnak.

A növényzet ültetése előtt tereprendezés és a csepegtető öntöző rendszer telepítése történik. A növények friss, tápanyagokban gazdag földrétegbe kerülnek, amelyet ültetés után vastag fenyőkéreg mulcs borít majd. Ezzel az eljárással a talaj nedvességét a legnagyobb forróságban is gazdaságosan megőrizhetik, mert az esőérzékelővel ellátott automata csepegtető rendszer folyamatos vízellátást biztosít a növényeknek, a mulcs pedig nem engedi kiszáradni a talajt, teret ad a talajélet burjánzásának, egyúttal a gyomnövények terjeszkedését is gátolja. Az ágyások fenntartása kevesebb kézi munkát igényel majd mind az öntözés, mind a gyomlálás szempontjából.

Az épület sarkainál elhelyezkedő idős és terebélyes bangita bokrok metszést kaptak.

A díszkertek jelenlegi fáinak és cserjéinek zöme megmarad, kiemelt figyelemmel, faápoló szakember segítségével kezelik a millenniumi hársfát, hogy még sokáig emlékeztessen bennünket a jeles évfordulóra. Az épület sarkainál elhelyezkedő idős és terebélyes bangita bokrok metszést kaptak. Két megbetegedett fenyőfától azonban sajnos meg kell válni – írják a közleményben.

A növényzet megújulásával egyidőben az ágyásokban elhelyezett szobrok és térplasztikák tisztítása, illetve a kerítésoszlopok restaurálása és a kerítések festése is megtörténik.