Miért éppen Kanada? - kanadai-magyar üzleti fórum az Iparkamaránál

2024. 03. 19., 20:53
"Miért éppen Kanada?" címmel szervezett üzleti találkozót és konzultációt a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Kanada Nagykövetségével a kanadai piac iránt érdeklődő és az ott már jelen lévő, de üzleti kapcsolatait bővíteni kívánó vállalkozásoknak.
Fotó: Gyenes Kata
A galéria 25 képet tartalmaz

27 vármegyei vállalkozás képviselője vett részt ma délután a "Miért éppen Kanada?" című kanadai-magyar üzleti fórumon. Az üzleti találkozó célja, hogy segítse a magyar, ezen belül a vármegyei vállalkozásokat. Gaál József, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a résztvevő vállalkozások képviselőit és a szakmai előadókat. Az elnök elmondta nagyon fontos a különböző országokkal való kapcsolatok kialakítása és erősítése.

Az az Iparkamara küldetése, hogy az fejlessze az üzletet, a vállalkozások üzleti kapcsolatait. Ennek nagyon fontos része a más országokkal való kapcsolat, az export, import, befektetések. Az itt lévő kollégák, a kanadai nagykövetség gazdasági szakemberei pont ezt a célt határozták meg a maguk részéről is
— fogalmazott Gaál József, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Kanada Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Francis Uy tartott elsőként előadást, melyből többek között kiderült, hogy Kanada a 15. legnagyobb befektető Magyarországon, ahogy az is, hogy virágzik a kereskedelmi kapcsolat a két ország között.

Három éve élek Magyarországon, mostanra rájöttem, hogy nemcsak Budapestből áll az ország, hanem a fővároson kívül is van élet, üzleti lehetőségek, ezért vagyunk itt. 27 vállalkozás van jelen, akik érdeklődnek a kanadai üzleti lehetőségek iránt. Most megnézhetjük, milyen lehetőségek elérhetőek a magyar és a kanadai vállalkozások számára
— mondta Francis Uy, Kanada kereskedelmi tanácsosa, Kanada Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője .

Hozzátette: egy friss statisztika alapján a kanadai export stagnál, míg a magyar export egyre jobban növekszik. Elsősorban olyan városokat keresnek fel hazánkban, ahol a kereskedelem jelentős, ilyen Kecskeméten is keresik az együttműködési lehetőségeket. A mai találkozón a kanadai-magyar kereskedelmi kapcsolatokról, az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodásról, a CETA-ról, valamint a nagykövetség kereskedelmi tanácsosának küldetésről és feladatairól konzultáltak, tanultak a szakemberek.