Minkó Mihály volt a Hírös Szenior Egyetem vendége

2023. 05. 18., 18:57
Hogyan kapcsolódhat egy adatvizualizáció Petőfi Sándorhoz? Mi egyáltalán ez az új tudományterület? Legfőképpen ezekre a kérdésekre kaptak választ tegnap a Hírös Szenior Egyetemre ellátogatók a CAMPUSON. A legutóbbi előadás vendége Minkó Mihály volt.

Ahogy egyre jobban fejlődik a tudomány, úgy egyre több érdekes tényt is megismerhetünk, akár kedvenc költőnkről, Petőfi Sándorról is. Tegnap délután Minkó Mihály előadását hallgathatták meg a résztvevők a Hírös Szenior Egyetemen, amelyet a CAMPUS épületében tartottak. Fontos, hogy az ember ne fulladjon bele az adatok tengerébe. Erre fejlesztettek ki a tudósok egy nagyszerű rendszer, amely megkönnyíti mindennapi életünket. Az adat-vizualizáció egy szempillantás alatt tud olyan komplex információt közvetíteni, olyan komplex tudást átadni, ami az adatainkat jelenti.

Ez az egész a megértést és a kommunikációt könnyíti, mondta el előadásában Minkó Mihály. Nagyon gyorsan megtudunk találni ennek köszönhetően egy kiugró értéket egy vizualizációban. Az adatvizualizáció célja, hogy grafikus eszközökkel az adatokból kinyert információkat világosan, áttekinthető, gyorsan megérthető módon elénk tárja. A rendszer megismerése után a hallgatók egy igazán újszerű és izgalmas installációról is hallhattak. A Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi 200 Költő lenni vagy nem lenni kiállítására készült egy installáció, amely azt mutatja meg, hogy Petőfi kiket szólított meg verseiben, naplóiban, levelezéseiben. A Hírös Szenior Egyetem tegnapi teljes előadását június 3-án, szombaton 17 órakor láthatják a Kecskeméti Televízióban.