Mit csináljon a gyerek az őszi szünetben?

2023. 10. 30., 13:20
Sok gyerek már halloween lázban ég, készülnek a rémisztőbbnél rémisztőbb jelmezek a keddi csokigyűjtésre. A szülőknek azonban nem árt tudni, hogy emellett sok-sok érdekes program vár csemetéikre az őszi szünetben. Ezeket kíséreltük meg összegyűjteni a teljesség igénye nélkül.

CIFRA MESÉK

Az őszi szünetben is izgalmas programokat kínál a Cifrapalota, ahol Cifra Mesék címen játékos, interaktív, kreatív foglalkozássorozat szól a szecessziós épületet díszítő növényekről, virágokról. A történetek megismerése után a gyerekek szüleikkel és nagyszüleikkel közösen készítik el a mese szereplőit, használati tárgyait. Kedden, csütörtökön és pénteken 10 órától kezdődnek a programok, amelyekről a múzeum honlapján és a Cifrapalota Facebook oldalán lehet informálódni.

A foglalkozásokon elhangzó mesék:

2023. október 31. kedd – Az egyetlen kívánság (Mese arról, hogyan lettek a virágok színesek)
2023. november 2. csütörtök – Kié a virág? (Tanulságos mese a virágok gondozásáról)
2023. november 3. péntek – A gomba alatt (Mese arról, mi történik a gombával az esőben)
Időpont: A mesék 10 órakor kezdődnek Helyszín: Cifrapalota, 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

FIZIKA A MŰVÉSZETBEN – MŰVÉSZET A FIZIKÁBAN

Az iskolás korosztály nem csak szórakoztató, de hasznos programok közül is válogathat a Cifrapalotában. A Kreatív Kuckó program keretében az őszi szünet napjain festményekből, műtárgyakból kiindulva kalandozhatnak a természettudományok világába. Kedden, csütörtökön és pénteken 14 órától olyan fizikai jelenségeket ismerhetnek meg a művészeti alkotások segítségével, mint a fény, a hullám és a színkeverés. Egy-egy témát alkotó, kézműves tevékenységgel zárnak le.

A foglalkozások során megjelenő témák és felhasznált művek:

A fény – Faragó Géza: Tungsram plakát terv 1912.
A színek – Poór Bertalan: Csendélet 1907. Benczúr Gyula festőpalettája.
A hullám – Egry József: Halászok 1940 körül, Farkas István: Hullámok II. 1930 körül
Időpont: 2023. október 31. kedd, november 2. csütörtök és november 3. péntek 14-16 óráig

Érdemes kilátogatni az őszi szünetben a Kecskeméti Vadaskertbe is, ami sokak örömére november 1-jén is nyitva tart. Minden nap látványetetésekkel várnak kicsiket-nagyokat. 10.30 tól a szibériai tigrisek, 10.40-től a rézusz makákól, 10. 50-től a dámszarvasok és a csacsik etetését nézhetik meg az érdeklődők, 14 órától a törpevidrákat, majd a lámákat és a kapucinus majmokat leshetik meg uzsonnázás közben. November 2-án és 3-án interaktív foglalkoztatóra várják a gyerekeket. További részletek a Kecskeméti Vadaskert Facebook oldalán!

Október 31-én Kecskemét több városrészében is lesz halloweeni csokigyűjtés, jelmezes felvonulás, de a nagykőrösi Richter Safari Parkba is érdemes beöltözve érkezni. Jelmezversennyel és ingyenes arcfestéssel várják a látogatókat.

Bár az idő inkább nyárias, korcsolyázásra is van lehetőség a szünetben, október 28-án ugyanis kinyitott a fedett műjégégpálya.

A jégpálya októberi, lakossági nyitvatartása:

október 28-29.. szombat-vasárnap: 14.00-19.30 között, 3 x 1,5 órás turnusokban, a turnusok között fél órás jég felújításokkal
október 30-31.. hétfő-kedd: 18.00-19.30 között, 1,5 órás turnusokban, a turnusok között fél órás jég felújításokkal

Jó hír, hogy a Kecskeméti Fürdő is nyitva tart november 1-jén is, így az őszi szünet minden napján csobbanhatnak a családok. Ha messzebbre is kiruccanánk az őszi szünetben, jól jöhetnek a Kajla útlevelek, ezekkel ugyanis november 5-ig díjmentesen vonatozhatnak a gyerekek a MÁV-START és a GYSEV belföldi vonatain és a VOLÁNBUSZ belföldi helyközi menetrendszerinti járatain.