"Műveld a csodát, ne magyarázd!" - Nagy László-szavalóversenyt tartottak az Agórában

2023. 03. 29., 17:57
"Műveld a csodát, ne magyarázd!" - ezzel a Nagy László-idézettel hirdetett szavalóversenyt a kecskeméti bolgár nemzetiségi önkormányzat néhány hónappal ezelőtt. A versenyen Nagy László bolgár vonatkozású verseivel vagy bolgár nyelvből átültetett műfordításaival lehetett indulni általános és középiskolás diákoknak. Ma délután a Hírös Agórában kéttucat fiatal versengett a legjobb szavalóknak járó elismerésért.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 25 képet tartalmaz

A szavalatok előtt kaval- és tamburamuzsika teremtett balkáni hangulatot Izsák Katalin és Jablonkay Judit jóvoltából, majd a Ki viszi át a szerelmet hallhattuk bolgár nyelven.

Az egybegyűlteket elsőként dr. Bocskov Petrov Jordán tiszteletbeli bolgár konzul, a kecskeméti bolgár nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte. Kiemelte, hogy Nagy Lászlót bolgár földön is elismerik: megkapta a rangos Nemzetközi Botev-díjat és Szmoljan városának díszpolgára.

A szavalóverseny plakátján látható dombormű eredetije a költő szmoljani lakóházán látható, mely ház Nagy László Emlékmúzeumként működik. Ez a világon az egyetlen kifejezetten a költőnek szentelt múzeum a szülőfalujában, Iszkázon működő Nagy László Emlékházon kívül - jegyezte meg dr. Bocskov Petrov Jordán, aki megköszönte Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek és Christo Polendakov bolgár nagykövetnek, hogy elvállalták a szavalóverseny védnökségét.

Kecskemét városa nevében prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket. Felidézte, hogy Nagy László 1949 ősze és 1951 nyara között közel két évet töltött Bulgáriában, és később is gyakran visszatért oda. Magyarra fordította mások mellett a "bolgárok Petőfije", Hriszto Botev, valamint Pejo Javorov és Atanasz Dalcsev verseit, továbbá a bolgár népköltés remekeit.

A szavalóverseny két életkori kategóriában, a 7-8. osztályosok és a 9-12. osztályosok körében zajlott, mindkét korosztályban mintegy tucatnyi indulóval.

A zsűri elnöke Kormányosné Makai Eszter magyartanár, drámapedagógus volt, tagjai Dimitrov Györgyi, a szófiai magyar kulturális intézet volt igazgatója, Hegedűs Zoltán, a kecskeméti nemzeti színház Jászai Mari-díjas színművésze, Józsa Katalin drámapedagógus, valamint Vörös Enikő tanító, drámapedagógus voltak.

A Kecskemétről, Budapestről és Bajáról érkezett versenyzők ihletetten adták elő Nagy László verseit és műfordításait, köztük több bolgár népballadát. Az idősebb korosztálytól kifejezetten érett előadásokat is hallhatott a közönség, és az olykori megakadások ellenére katartikus élményekkel gazdagodhattunk.

EREDMÉNYEK

7-8. évfolyam

I. Takács Dóra - Ivan Radoev: Falvak a síkon, műford, Vásárhelyi Pál Ált. Isk. 8.o., Kecskemét

II. Varga Regina - Levél a plovdivi vásárról, Arany János Ált. Isk, Kecskemét

III. Szabó Helga - Gondoltam egy álmot, Vásárhelyi Pál Ált. Isk. 8.o., Kecskemét

Különdíj: Mosonyi Adél Luca, Kerekes Sámuel, Kovács Csenge

Középiskolások

Kiemelt különdíj: Petrov Kata Panna - Szépasszonyok mondókái Gábrielre, Bolyai János Gimn. 12.o., Kecskemét

I. Simon Zsófia - Nikola és Malamka, népballada, műford, Mercedes-Benz Schule 9.o., Kecskemét

II. Takács Ágnes - Hriszto Botev: Etűd, Katedra Ált. és Középisk. 10.o., Kecskemét

III. Halász Anna - Dona szép lányka, műford, Szent-Györgyi Albert Techn. 9.o., Kecskemét

Különdíj: Lévai Zsuzsa, Ürögdi Andrea

DÍJAZÁS

Az I. helyezettek és a kiemelt különdíjas 50-50 ezer forintos könyvutalványt,

a II-III. helyezettek 25-25 ezer forintos könyvutalványt,

a különdíjasok ajándékkönyvet kaptak.