Múzéj 2023 – Amikor nyüzsög az egész város

2023. 06. 24., 19:06
A KAFF, a Hungarikum Fesztivál és a Helyi termék ünnep is beindította a város nyüzsgő kulturális forgatagát, a Múzeumok Éjszakája pedig erre rátett egy lapáttal. Egy hatalmas szívlapáttal! Mert nem csak a belváros, de a különböző helyszíneknek köszönhetően egyész Kecskemét él, mozog, élvezi a nyarat és a sok színes, izgalmas programot. Mi is igyekszünk lekövetni és bemutatni mindezt.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 66 képet tartalmaz

A retro buszoknak mindig nagy sikerük van, így van ez a mai napon is. A Bozsó Gyűjtemény mellett nagyon sokan várták az első járatok indulását.

Veteránautó kiállítás

Az idén 10 éves Hírös Veteránjármű Sportegyesület járműveinek statikus szabadtéri kiállítása tekinthető meg a Neumann János Egyetem GAMF kar aulája mögötti kivilágított területen. A kiállításon az 1910-es évektől az 1990-es évekig nagyon sok különleges járművet mutatnak be a közönségnek. Kerékpárok, motorok, autók, ötvennél is több jármű. Van itt Ford T-modell is, de egy igazán izgalmas tűzoltóautó is várja az érdeklődőket.

A Ráday Múzeum előtt a Trendi trombitások muzsikája csábított a látogatókat arra, hogy megálljanak néhány remek , vidám dal erejéig, majd beljebb menjenek a múzeum udvarába, ahol sok izgalmas dolog vár még rájuk ma este.

Kirakat galéria - Pop-up kiállítás a belváros több pontján, tárlatvezetéssel

Művészek, újságírók vezetik végig a látogatókat belvároson, és a kirakatokban elhelyezett képekről és alkotóikról mesélnek.

Bozsó Gyűjtemény

A Bozsó Gyűjteményben kézművesfoglalkozással és könyvvásárral kezdetét vette a MúzÉj. Az állandó kiállítás mellett két időszaki tárlattal várják a vendégeket: az egyik a nagybányai festészetet, a másik a 100 éve született Bozsó János műtermét mutatja be. Az este folyamán tárlatvezetéssel és fúvóskoncerttel is kedveskednek az idelátogatóknak.

Megtelt a Bozsó Gyűjtemény udvara a Kecskeméti Városi Fúvószenekar koncertjére. Kuna Lajos vezényletével vidám koncertet adtak könnyű- és komolyzenei, filmzenei műsorral. A Covid előtti időket idéző látogatószámmal, kellemes időben, nagy sikerrel folyik az este a Bozsóban.

21.30-tól Loránd Klára tartott tárlatvezetést a nagybányai kiállításon.

Ciróka Bábszínház

A Múzeumok éjszakáján ismét változatos, a műfaj sokszínűségét bemutató, nem mindennapi előadások várják az érdeklődőket. 19.00-24.00 óráig a Ciróka Bábszínház két színháztermében és udvarán minden korosztálynak kínálnak látnivalót.

20.00 órakor Sarkadi Bence, nemzetközi hírű marionett-mester előadásával ért véget a gyermekprogram. Bence saját készítésű, faragott marionett bábjaival bűvölte el a közönséget. A Világjáró Marionettek egy sokszorosan díjnyertes egyszemélyes produkció, mely bejárta a világot. Hat kontinens legnagyobb utcafesztiváljain és legkisebb utcasarkain varázsolta el közönségét.

A Ciróka lampionokkal díszített, rendkívül hanglatos udvara zsúfolásig megtelt, a két teremben is teltház fogadta az érdeklődőket.

Kecskeméti Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjteménye

A Cifrapalota Alkotói vásárral is várta a látogatókat a Múzeumok éjszakáján.

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban Csenki Janka egyetemista osztotta meg finnországi élményeit hallgatóságával. Az Erasmus program keretében eltöltött fél év alatt pécsi pszichológia szakos egyetemistaként nem csak az egyetemi oktatáson vett részt, hanem igyekezett Helsinki mellett a környéket is megismerni, így jutott el Lappföldre is, ahol rénszarvasokat és szánhúzó kutyákat simogatott, kutyaszánazott is, de még a sarki fényt is volt szerencséje látni. Janka nem csak képeket és szöveges élményeket hozott magával erre a programra, hanem maga készített tradicionális finn süteményt, de valód rénszarvascsipszet is kóstoltatott az érdeklődőkkel.

A felújított városháza is sokakat vonzott. Volt, aki a szervezett sétán vett részt, volt, aki a látogatóközpontot nézte meg, de sokan voltak, akik csak lazulni és megpihenni tértek be a Városháza hangulatos udvarába.

És ezen az estén a felújított Városháza újabb arcát mutatta meg:

A fényfestésről készült galériánkat ITT láthatják!

Kapcsolódó cikk