Különleges lesz az idei a Múzeumok Éjszakája

KÖZLEMÉNY
2023. 06. 22., 19:14
A Múzeumok Éjszakája kecskeméti sikertörténete 2006-ban kezdődött a Bozsó Gyűjtemény kezdeményezésére, akik azóta is az esemény fáradhatatlan motorjaként fogják össze a szerteágazó kínálatot. A nagykorúvá érett programsorozat népszerűsége évről évre egyre növekvő érdeklődéssel vonzza a kultúrkalandra éhes közönséget, pezseg ilyenkor a város. Az idén a vándorútra kelő látogatókat 34 helyszín csábítja.
Tavalyi fotó a Múzeumok Éjszakájáról

A Múzeumok Éjszakájának főszereplői Kecskeméten is a közgyűjtemények, de nyitott kapukkal csatlakozik mindenki, aki a kultúra, a művészet területén tevékenykedik a városban. A látogatók esszenciálisan meríthetnek a város szellemi gazdagságából, fedezhetik fel kincseit, lehet tervezni a következő hónapokra, hová érdemes visszatérni. Az értékes állandó kiállítások mellett látványos időszaki kiállítások nyílnak meg. Az egyéjszakás pazar kínálat közkedvelt programjai a hangversenyek, a tárlatvezetések, az előadások. 

A koraeste a gyermekes családoké, a Kecskeméti Katona József Könyvtárban Kukorica János kalandjai invitálnak játékra, interaktív gyerekkoncert lesz a Kereskedelmi és Iparkamarában, a Szórakaténusz a gyermekes családok kihagyhatatlan pontja. A Városháza Látogatóközpont frissen megnyitott tereiben az izgalmas látványelemek a város történetéről mesélnek. A Ráday Múzeumban folyamatosan váltják majd egymást a programok, az országos tematikára építve „TRendben vannak”. A Cifrapalota először rendez művészeti vásárt, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházba különleges sétára lehet jelentkezni, mindig hamar betelnek a Hangszergyűjtemény interaktív tárlatvezetései. A Levéltár „Nőtörténeti mozaikokat” állít ki, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény a nemezelés világába vezet.

Tavalyi fotó a Múzeumok Éjszakájáról

A GAMF területén veterán járművek sorakoznak fel, a Vasúti Relikviagyűjtőket a Kodály téren kell keresni. A Ciróka estjének összefoglaló neve: Bámulatos extraordinárium. A Hírös Agóra elől a várost behálózó tárlatvezetések indulnak, kortárs művészettel ismerkedhetnek a K-ARTS Művészeti Gyűjteményben, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban, a Fotómúzeumban, a Művészvillában is.  Az Újkollégiumban szervez programokat a Református Egyházközösség Könyvtára és Levéltára. A Planetárium, a Természet Háza, a TIT a tudományokat népszerűen közelíti az érdeklődőkhöz. A Neumann János Egyetem két helyszínen jelentkezik. Ismét megmutatkozik a Rendőrség és a Mercedes-Benz. A Zwack manufaktúrában a pálinkakészítés fázisait mutatják be.

Tavalyi fotó a Múzeumok Éjszakájáról

A Bozsó Gyűjteményben egy képzeletbeli, mégis valóságos műterem nyílik meg és a szomszéd parkolóból indulnak a fáradhatatlan autóbusz matuzsálemek, amelyek minden más városnál különlegessebbé varázsolják az éjszakát. Ebben az évben tíz veteránbusz érkezik, két körúton segítik a nagyközönséget, hogy minél több látnivalót érjenek el. A nyomtatott programfüzetet minden helyszínen megtalálható.

A saját kecskeméti weblap és FB oldal és applikáció segítségével is megtervezhető az este, érdemes előre válogatni a programdömpingből: www.muzeumokejszakajakecskemet.hu.