Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Lezsák-Szikora-Cseke musical főpróbájára

2023. 06. 08., 18:48
„Az ég tartja a földet” című musicalt állítja színpadra közösen a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Margitszigeti Szabadtéri Színház. A Lezsák Sándor forgatókönyvíró és Szikora Róbert zeneszerző nevével fémjelzett, Cseke Péter által rendezett mű próbáját, tegnap több százan tekinthették meg.

Zsufa Tünde, író „Az ég tartja a földet” című művéből készült musicalt állítja színpadra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Margitszigeti Szabadtéri Színház. Az írónő alkotásából Lezsák Sándor készített forgatókönyvet, amit Szikora Róbert zenésített meg. A darab nyilvános próbájába több százan igyekeztek tegnap délután betekinteni Kecskeméten. A darab nyilvános próbájába több százan igyekeztek tegnap délután betekinteni.

- Szent Erzsébet életét dolgozom fel. A világ legismertebb magyar szentjének története nem tűrte meg azt, hogy bármilyen fantáziát belevigyek. Tehát Szent Erzsébet élete, ahogy a könyvben megjelenik, abszolút korhű és igaz. Krónikákból írtam ki. Természetesen a párbeszédek az én fejemből pattantak ki és a mellette lévő szereplők közül csak néhány fiktív, az összes többi egy létező történelmi személyiség - mondta Zsufa Tünde, író.

A világ legismertebb magyar szentjét a hatalmi érdekek elszakították családjától, s mivel a királylány német földön nőtt fel, Türingiai Erzsébetként ismeri a világ, személyét nem kötik össze hazánkkal. A musical alkotói csapatának a célja éppen ezért az volt a kereszténység értékei és a magyar történelmi múlt hangsúlyozása mellett, hogy Magyarországon is felfedezzük és felemeljük a szegények és betegek oltalmazóját.

- Tulajdonképpen ebben a darabban a XII. század, hiszen az 1200-as évek elejét írjuk, és a XXI. századdal szinte összeér. Ugyanúgy háború dúl, járványok vannak és egy kis nép, egy maroknyi nép a Szent Erzsébeti példát mutatja és viszi tovább - emelte ki

- Tulajdonképpen ebben a darabban a XII. század, hiszen az 1200-as évek elejét írjuk, és a XXI. századdal szinte összeér. Ugyanúgy háború dúl, járványok vannak és egy kis nép, egy maroknyi nép a Szent Erzsébeti példát mutatja és viszi tovább - emelte ki

- Tulajdonképpen ebben a darabban a XII. század, hiszen az 1200-as évek elejét írjuk, és a XXI. századdal szinte összeér. Ugyanúgy háború dúl, járványok vannak és egy kis nép, egy maroknyi nép a Szent Erzsébeti példát mutatja és viszi tovább - emelte ki Cseke Péter, a darab rendezője.

Cseke Péter hozzátette, Szent Erzsébet életútjának üzenete a mai kor emberének is szól: nem tűrni a hamisságot és az igaztalanságot, segíteni az elesettet, járványok, természeti katasztrófák, éhínség idején is gyakorolni a cselekvő szeretetet. A darabot szeptember elején a Margitszigeti Szabadtéri Színház színpadán lehet majd megtekinteni.