„Nagyon szépen köszönjük! Megmentették az életünket!”

2023. 04. 27., 10:48
32 főt, köztük 7 magyart sikerült evakuálni Szudánból. A fegyveres konfliktus következtében kimenekítettek csütörtök éjjel 1 óra után landoltak a kecskeméti repülőbázison. A polgárháborús helyzet április 15-én alakult ki az országban. A magyar kormány legfőbb célja az volt, hogy a lehető leghamarabb hazahozzák a Szudánban rekedt magyarokat.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 47 képet tartalmaz

Csütörtökön éjjel 1 óra körül érkeztek meg a kecskeméti repülőbázisra a szudáni fegyveres konfliktus miatt kimenekítettek. A magyar honvédség repülőgépe külföldi állampolgárokat is szállított.

A képre kattintva galéria nyílik!

„Köszönjük szépen! Nagyon szépen köszönjük! Megmentették az életünket!” - mondta az egyik kimenekített a landolás után.

A menekültek hálájukat fejezték ki Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, Magyarország honvédelmi miniszterének, hogy megmentették őket a fegyverropogás elől.

A kecskeméti repülőbázison takarókkal és kabátokkal várták a kimenekített embereket. Ennek ellenére sokan fáztak.

Pár perccel ezelőtt landolt az a hátam mögött látható Airbus A319-es repülőgép, melynek fedélzetén a Szudánból kimenekítettek ültek. Összesen 32 főt, köztük 7 magyart sikerült biztonságban elszállítani a polgárháborús övezetből. Port Sudánból és Dzsibutiból még 8 ország állampolgárai, köztük gyermekek is érkeztek a kecskeméti repülőbázisra. Ők innen mennek haza a nagykövetségek segítségével. Azt is megtudtuk, hogy két cukorbeteg rosszul lett a fedélzeten, őket mentő várta a leszálláskor
— mondta az M1-en élő bejelentkezésben tudósító kollégánk.

Törökország, Kanada, Szudán, Dánia, Németország, Norvégia, az Egyesült Államok és Írország állampolgárai érkeztek meg éjjel a kecskeméti repülőbázisra.

A polgárháborús helyzet április 15-én alakult ki az országban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a helyszínen azt mondta: a magyar kormány legfőbb célja az volt, hogy a lehető leghamarabb hazahozzák a Szudánban rekedt magyarokat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b)
Az ott kialakult polgárháborús helyzet szükségessé tette, hogy a Magyar Honvédség erőforrásaira támaszkodva, a Külügyminisztériummal és a Belügyminisztériummal együttműködve egy különleges „Sivatagi Karaván” nevű akciót hajtsunk végre, melynek keretében 32 embert, köztük 7 magyar állampolgárt sikerült kihoznunk a polgárháború sújtotta Szudánból és ezzel minden magyar hála Istennek épségben hazaért
— mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán osztotta meg a hírt, hogy a két utolsó magyar állampolgár, két gyermek is sikeresen elhagyta Szudán területét.

Az elmúlt napokban összesen 29 magyar állampolgárt kellett evakuálni, ehhez több nemzetközi partnerünkkel is együttműködtünk. Volt olyan evakuációs művelet, amelyet mi magunk bonyolítottunk le, volt, amit az ENSZ-szel együttműködésben, volt, amit más országokkal együttműködésben. Konzuljaink és munkatársaink az egyiptomi és etiópiai határnál várták az odaérkező magyar állampolgárokat, bevetésre került a Magyar Honvédség is
— mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az éjszakai mentőakcióval lezárult a szudáni evakuációs sorozat, minden magyart kihoztak a polgárháború sújtotta országból.