Nem kapott kritikát a benyújtott költségvetés a pénzügyi bizottságban

2022. 12. 06., 17:04
A jó gazda gondosságával állították össze Kecskemét 2023-as költségvetését. Ez hangzott el a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság keddi ülésén, ahol a büdzsé volt napirenden. A testület ellenszavazat nélkül, négy igen és két tartózkodás mellett továbbította az előterjesztést a csütörtöki közgyűlésnek.

Egy költségvetés kapcsán nagyon sok kérdés merül fel, de Kecsemét most benyújtott 2023. évi büdzséjében mindenre ott van a válasz. Így fogalmazott a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság mai (kedd) ülésén dr. Szabó József külsős bizottsági tag. A pénzügyi szakember szerint a helyi adóbevételek emelkedése, a tartalékkeret, az energiaválság hatásait ellensúlyozó 850 milliós pénzügyi keret, a kötelező és önként vállalt feladatok biztonságos ellátása mind-mind azt jelzi, hogy az önkormányzat az itt élőkért, itt dolgozókért munkálkodik.

Dr. Szabó József, a napirend kapcsán egyedüli hozzászólóként kitartást kívánt a költségvetés végrehajtásához. Az előterjesztést végül 4 igen és 2 tartózkodás mellett támogatták a testület tagjai.

A bizottság hosszabban foglalkozott a helyi buszok igénybevételének díjtételváltozásaival, melyeknek a legfontosabb célja a közösségi közlekedés vonzóbbá tétele, főleg a fiatalok számára. Ezt szolgálja a tanulói havi, illetve 30 napos bérletek 1000 forintra, vagyis 57 százalékkal történő csökkentése is.

Az előterjesztéshez egy módosító javaslat is érkezett, amely csökkentette volna a márciustól 2500 forintra emelkedő, úgynevezett bemutatási díjat. Ezt főként akkor szabják ki az ellenőrök, ha valaki nem tudja bemutatni kedvezményes utazásra feljogosító okmányát, bérletét.

A javaslat kapcsán Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy ha ez a javaslat elfogadásra kerül, megbomlik a tarifarendszer egységes szerkezete és tovább romlik az utazási morál.  A hallottak kapcsán a javaslatát visszavonta Kovács Kristóf, az ellenzék által delegált külsős bizottsági tag.

Az előterjeszt végül 5 igen és 1 tartózkodás mellett javasolta a közgyűlésnek elfogadásra a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság.