Nem tesz jót a hektikus időjárás a gyümölcsöknek
Nem örülnek a gazdák a mostani jó időnek. Méteres hónak és mínusz fokoknak kellene lennie, hogy minden rendben menjen a gyümölcsökben.
– A kórokozók, kártevők nagyon jól érzik magukat ebben az időjárásban. A mediterrán pajzstetvek már régen bejöttek, karácsony napján még láttam őket rajzani, kis gömbformákban röpködtek, ami nagyon nagy probléma, mert télen is szaporodhatnak. Védekezni pedig már alig tudunk, mert az unió zsinórban tiltja be a jó hatóanyagokat - mondja Kujáni László őstermelő, növényvédelmi szakmérnök.
A jövő héten érkező kemény mínuszok nem pusztítják el a kórokozókat, kártevőket, azonban megállítja a szaporulatot. Továbbá probléma az is, hogy az enyhe időben a növények, fák mélynyugalmi állapota véget ér.
– Ha véget ér a mélynyugalmi állapot, megindul a vegetáció, sokkal fagyérzékenyebbek lesznek a növények. Ha pedig jön egy igazi nagy lehűlés, amikor mínusz 15, mínusz 20 fok alá esik a hőmérséklet, akkor később már nagy kárt tudnak tenni. Most még nincsen probléma – jegyezte meg a szakember.
Leghamarabb a kajszi és a cseresznye kerülhet veszélybe fagyérzékenységük miatt. Jövő héten jön a hideg, ezt még elviseli a gyümölcsös, nem fog kárt okozni. Azonban, ha jön egy újabb jó idő, majd egy újabb fagy, akkor komoly gondok elé nézhetnek a gazdák.