Nyári könyvajánlóval készültek a gyerekeknek a Petőfiben

2024. 06. 11., 20:23
Értékes nyári könyvajánlóval gazdagodtak a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola diákjai. A Petőfi Kulturális Ügynökség részeként működő Mesecentrum programvezetője, dr. Harmath Artemisz mutatta be a gyermekeknek a természet és az irodalom kötődését meséken, verseken és ismeretterjesztő könyveken keresztül.
Fotó: Balanyi Rózsa Katalin
A galéria 10 képet tartalmaz

A Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola meghívására érkezett dr. Harmath Artemisz irodalomkritikus, a Petőfi Kulturális Ügynökség részeként működő Mesecentrum programvezetője Kecskemétre, hogy közelebb hozza az ifjúsághoz az értékőrző kortárs magyar műveket a környezettudatosság és a természetvédelem jegyében.

– Szeretném, ha körbejárnánk a gyerekekkel a természet és az irodalom kapcsolatát. Megnéznénk azt, hogy a nyelv és a művészet mit tud kezdeni a természettel, ami születésünktől fogva körülvesz bennünket. Megvizsgáljuk, vajon mi a viszonyuk egymáshoz, mit mutat meg az irodalom a verseken, meséken és meseregényeken keresztül. Szeretném a gyerekeknek bemutatni, hogyan gondolkodunk a nyelv és a irodalom kapcsolatáról, majd megnézzük, milyen különböző módokon beszél a költészet a természetről
—  mondta dr. Harmath Artemisz irodalomkritikus, a Mesecentrum programvezetője

Az előadás célja, hogy élményszerűen bemutassa be a műveket, és ezzel felkeltse a gyermekek érdeklődését az olvasás iránt. A Mesecentrum öt évvel ezelőtt alakult éppen azért, hogy segítsék a szülőket, gyerekeket orientálódni az óriási piacon. Van egy magazinjuk is, amelyik naponta frissül a www.mesecentrum.hu oldalon , itt interjúkat, ajánlókat, kritikákat és akár esemény, programajánlókat is lehet találni. Az országjáró programjukról is itt lehet értesülni.

Dr Harmath Artemisznek kötődése is van Kecskeméthez édesapján keresztül. Ő ugyanis a színházban játszott bonvivanként. Férje Térey János író halálának 5. évfordulója alkalmából a Libri Könyvesbolt ingyenesen biztosítja a diákok számára most megjelent verseskötetét.

A Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola meghívására érkezett az irodalomkritikus. Az iskola vallja, hogy fontos az olvasóvá nevelése a gyermekeknek, ezért szervezték meg a nyári szünet előtti könyvajánlót is.

– A fenntartható fejlődést mi - egyházi iskola révén - a teremtett világra való rácsodálkozásként, illetve az az iránt érzett felelősségtudatos magatartás kialakításaként értelmezzük. Fontosnak tartjuk, hogy ezt az olvasás révén ültessük el a gyermekek gondolataiba. Ha ugyanis olvasunk, bevonódunk egy cselekménybe és ezáltal azt a magatartást a magunkévá tudjuk tenni. Talán ez a gondolat gyökerezik abban, hogy ma egy pályázatunk záró rendezvényeként kiváló irodalomtudós szakembert hívtunk meg, hogy ajánljon olyan korosztályos, kortárs magyar gyermek-, és ifjúsági irodalmat, ami akár nyári háziolvasmány lehet. A nyári szünetben egyébként is fontosnak tartjuk, hogy a sok szabadidős programban helyet kapjon az olvasás is,
— nyilatkozta dr. Szabó Ildikó, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Hozzátette, a pedagógusok is tanulni jöttek az eseményre, hisz fontos, hogy ők is megújítsák az ismereteiket. – Úgy gondolom, hogy a téma mindenképpen újszerű , és bízom abban, hogy magávalragadó előadót tudtunk megszólítani, akinek a személyisége és felkészültsége garancia arra, hogy itt ma minőséget kaptunk - fogalmazott az igazgató.

Mint elmondta, a felső tagozatosokat kicsit nehezebb rábírni az olvasásra, ezért is tartják fontosnak, hogy kortárs szövegeket kínáljanak nekik, amelyekben a hősökkel, problémákkal például a klímaszorongással találkozhatnak.

A petőfis diákok körében népszerű az olvasás és a könyvtár használata. Az irodalomkritikus segítségével most bővítették a könyvtár a repertoárját, így a gyermekek ki tudják az őket érdeklő alkotásokat kölcsönözni a hosszú nyári szünetre is.