Orbán Györgyöt köszönti az Ars Nova Énekegyüttes legújabb lemeze

2023. 01. 07., 10:32
Korunk egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője, Orbán György tavaly ünnepelte 75. születésnapját. A világszerte nagy népszerűségnek örvendő komponistát az Ars Nova Énekegyüttes nemrég egy új CD-vel lepte meg, amelyen előadásukban az ünnepelt szerző 14 műve hallható.

Dr. Kiss Katalin Katona József- és Artisjus-díjas karnagy több mint három évtizede szoros kapcsolatot ápol Orbán György Kossuth-díjas zeneszerzővel, az általa alapított és vezetett Ars Nova Énekegyüttes Orbán műveinek elkötelezett tolmácsolója. A kórus a kiváló kortárs magyar komponista több szerzői CD-jét készítette már el, koncertjeiken is rendre megszólaltatják a darabjait.

Az elmúlt évben, több hónapos munka révén egy újabb lemezt állítottak össze Orbán György műveiből. A CD készítésének hátterét dr. Kiss Katalin így összegezte:

75. születésnapja alkalmából szerettünk volna egy olyan ajándékot adni Orbán Györgynek, amivel tényleg örömöt szerzünk neki. Ő nem tudott arról, hogy ez a lemez készül, pedig egész évben ezen dolgoztunk: talán februárban vettük fel az első műveket, utána júniusban folytattuk a munkát és csak szeptemberben fejeztük be. Egy olyan átfogó, áttekintő CD-t készítettünk, amelyen könnyű és nehéz művek, női karok és vegyeskarok, a capella és zongorakíséretes darabok, hangszer-átdolgozott kórusművek, illetve hangszeres kompozíciók is szerepelnek. Ezekkel a darabokkal megpróbáltuk kiegészíteni azt a hatalmas listát, amit már korábban felvettünk. Visszaemlékezve, az előző lemezeknél sokkal több munka, próba kellett ahhoz, hogy egy-egy darab megszülessen. Külön örömöt jelentett számomra, hogy most gyorsabban haladtunk, ezeket a műveket már szinte anyanyelvi szinten énekeltük
— fogalmazott dr. Kiss Katalin.

A felvételeket három helyszínen, Kecskeméten az M. Bodon Pál Zeneiskolában és az evangélikus templomban, valamint Budapesten, a Zeneakadémián készítették. A lemezen 14 Orbán-darab hallható, így például az Ave Maria háromszólamú női kari feldolgozásban, melynek érdekessége, hogy már azóta is átírta a szerző, tehát ez egy lenyomat a sok közül. Egy másik darab, a 2018-ban bemutatott Da pacem Domine (Uram, adj békét a mi időnkben) a szomszédunkban zajló háború miatt most különösen is aktuális. „A békére való vágyakozás mindig időszerű, tele van szenvedéllyel, pedig ez mégis csak egy egyházi szövegre íródott darab, és bár az alapja a gregorián valahol, de hát az Orbánra jellemző polifónia, az építkezés, meg a formálás elviszi a legekbe, a csúcsokig, úgyhogy gyönyörű szép darab.”

A lemezen két változatban is meghallgatható az Alma Redemptoris Mater (Üdvözítőnk édesanyja) című darab. „Az első változatot Orbán György a capella írta, és utána komponált egy zongorakíséretes darabot is, de ez nem értelmezhető úgy, hogy a zongorára egyszerűen csak letette a hangzó kórusanyagot, hanem egy önálló, gyönyörű szép zongoraszólamot szerzett hozzá. Mi direkt azért szerepeltetjük egymás mellett a lemezen a két művet, hogy hallható legyen: majdnem szó szerint ugyanaz az alkotás – vannak benne változások azért –, de attól, hogy zongora szól alatta, mégis egy teljesen más mű benyomását kelti; ez nagyon érdekes!”

A CD-vel nemrég meglepték a szerzőt, az új hangzó anyag továbbmélyítette az együttes és a komponista közötti kapcsolatot. „Néhány héttel ezelőtt, karácsonyt megelőzően pár nappal néhányan személyesen is elmentünk Orbán Györgyhöz, és vittünk neki egy kis ajándékcsomagot, ebbe a dobozkába tettünk néhány példányt a CD-ből. Természetesen nagyon örült neki, később pedig a felvételeket részletesen és a lehető legnagyobb objektivitással elemezte, és megosztotta velem a véleményét, hogy egy-egy mű miért jó az előadásunkban vagy miért lehetne másképp énekelni. Ezek a visszajelzések számomra nagyon fontosak.”