Óriási sikere volt a XIX. Helyi Termék Ünnepnek

2024. 05. 12., 16:26
A fantasztikus programkínálatnak köszönhetően idén is megtelt Kecskemét Főtere hungarikumokkal. Nagy érdeklődés mellett három napon keresztül zajlott a számos újdonságot kínáló, sokszínű XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál május 10-12. között. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület ezúttal is nagyszabású rendezvényt szervezett, amelyet megújuló programokkal és népszerű koncertekkel színesített.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 48 képet tartalmaz

Pénteken délután 5 órakor nyílt meg a XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskemét főterén. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület által szervezett eseményen megelevenedett magyarságunk számos értéke, amelyet a tíz vármegyéből érkező 27 vendégkiállító bemutatkozásán keresztül ismerhettünk meg. A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenedtek nemzetünk csúcsteljesítményei, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoztak, kifejezték a magyar életérzést.

Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára a rendezvény megnyitóján elmondta, az esemény nemzeti értékeink különlegességeinek, a büszkeségeinknek bemutatása, amely mentén a nemzetünk összekovácsolódik, és a magyar életérzés erősödik.

A rendezvény nyitónapján Szemereyné Pataki Klaudia köszöntötte a résztvevőket, aki hangsúlyozta, ez az esemény maga az összetartozás. A fesztivál fővédnöke V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, megnyitóbeszédében a rendezvény határokon átívelő jelentőségét emelte ki.

A rendezvény nagy büszkesége a térségnek, hiszen évről-évre itt mutatják be a környező települések sajátosságait, a térségekre jellemző hungarikumokat. A látogatók ezúttal is belecsöppentek abba az igazi magyaros jóízűségbe, a vendégszeretetbe, a büszke magyarság érzetébe, amely minden évben a rendezvény szellemiségét formálja. A Helyi Termék Ünneppel egyidőben zajlott idén a VI. Gyergyó-Hétvége is, mely összefonódott a Muzsikál az erdő programjaival.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az idei programok között neves fellépők, előadók remekeltek, a Hungarikum kiállításon pedig számos bemutatóval találkozhattunk. A programsorozat első napján Kovács Kati robbantotta fel a színpadot, a Főtéren szinte mozdulni sem lehetett a nagy közönségtől.

A képre kattintva galéria nyílik!

A szombati nap sem volt kevésbé programdús, hiszen az Alma Együttes mellett számos izgalmas program közül válogathattak az érdeklődők. A Városháza aulájában kiállított Hungarikum rajzpályázat pályaműveinek eredményeit is meghirdették. A Kecskeméti Hegyközségi Borverseny megnevezte a város borát, majd ünnepélyes keretek között átadták az elismerő okleveleket a díjazottaknak. A színpad mellett érdekességként felléptek a Victoria Fitness Sportegyesület szédületes tornászai, majd egy solymászbemutatón ámulhatott a közönség. A nap zárókoncertje a Budapesti Operettszínház gálaműsora volt.

Vasárnap a veterán járművek szerelmesei csodálhatták a kiállást, majd sor került a hungarikumok bemutatkozására. A kilátogatók megkóstolhatták a híres karcagi birkapörköltet, a karikásostor csattogását, majd később élvezhették Csík János és a Mezzo zenekar talpalávalóját.

A fesztivál minden napján óriási tömeg volt, nem csoda, hiszen volt, aki messziről érkezett családjával, hogy részt vehessen a Hungarikum Fesztiválon.

A színpadi programokon kívül számos érdekesség kínálkozott még az eseményenA fesztivál Hungarikum Kiállítással, Települési Értéktár Kiállításokkal, Hungarikum kvízzel, népi és ügyességi gyermekjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományőrző programokkal, látványkonyhával, kóstolókkal, családias hangulattal várta a látogatókat.