Országos élelmiszerbiztonsági ellenőrzést indított a Nébih
Zubek Imre a kecskeméti vasútállomás presszójában mutatta meg stábunknak, mi mindenre kell figyelni egy vendéglátóhelyen. A sütők és egyéb eszközök, valamint a raktár mellett a vendégtér minden részét folyamatosan tisztítani és fertőtleníteni kell. A tisztaság mellett a vállalkozóknak azonban a kínálatra is figyelniük kell.
Hagyományteremtő szándékkal idén először őszi szezonális ellenőrzés-sorozatot rendelt el dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár. A rendhagyó vizsgálódás a Nébih koordinálásával október 29-ig tart országszerte.
Az őszi ellenőrzés célterületei között a pályaudvarokon működő kereskedelmi és vendéglátóegységek, valamint az iskolai büfék is szerepelnek. Célja, hogy több, az évszakra jellemző termékkört átfogóan és fokozottan vizsgáljon.
A szakemberek ellenőrzik a szezonra kiemelten jellemző zöldségek és gyümölcsök, így az alma és a burgonya minőségét, valamint a szőlőszürettel kapcsolatban az ún. autentikus, termőhely, szőlőfajta és évjáratnak megfelelő, szőlő- és bormintákat.
Ezenfelül iskolabüféket és olyan speciális területeket is górcső alá vesznek, mint az állatgyógyászati készítmények kiskereskedelme és a kutyaszaporítás.
A szezonális mustrát a Nébih koordinálja, míg végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek.