Összefogás a népességfogyás ellen

2023. 03. 17., 16:33
Hazánk lakossága a 2022-es népszámlálási adatok szerint 9,6 millió főre csökkent. Aggasztó a népességfogyás a határainkon kívül élő nemzettársaink esetében is. A helyzet javulása érdekében péntek délelőtt megalakult a Szülessen Több Gyermek a Családban Multidiszciplináris Tudományos Társaság Kecskeméten. Ennek részeként tartották meg a Szent-Györgyi Albert Technikumban az első tudományos konferenciát a témában.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 22 képet tartalmaz

Negyven év alatt 1,1 millióval csökkent hazánk lakossága, a 2022-es adatok szerint 9,6 millió főre fogyatkoztunk. Aggasztó a népességfogyás a határainkon kívül élők esetében is.

Ahhoz, hogy valóban fennmaradjon ez a nemzet és legyen magyar szó még Csíkszeredában, a Felvidéken és a Vajdaságban, össze kell fognunk és valamennyi tudományterületet el kell érnünk ahhoz, hogy ezekre rendszer szintű választ tudjunk adni
— hangsúlyozta dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó.

Az eddigi kormányzati intézkedések csökkentették a fogyást, a teljes termékenységi arány a 2011-es mélypont, 1,23 után mostanra mintegy 1,7-re emelkedett. Ahhoz azonban, hogy legalább a stagnálás szintjét elérjük, a termékenységi aránynak el kell érnie a 2,1-et.

Ezt a munkát szeretnénk nagyon markánsan folytatni hazánkban, a Kárpát-medencében, nemzetközileg, tudományos alapokon, ugyanakkor a tudományos alapokat gyakorlattá téve, különféle szekciókban dolgozva, konferenciákkal, ismeretterjesztő programokkal, kiadványokkal – hosszan lehetne sorolni a lehetőségeket
— fogalmazott dr. Mák Kornél, az újonnan megalakult tudományos társaság elnöke, a megyei közgyűlés alelnöke.

A helyzet javulása érdekében alakították meg pénteken a Szülessen Több Gyermek a Családban Multidiszciplináris Tudományos Társaságot. Dr. Papp Zoltán, a Szent-Györgyi Albert Technikum intézményvezetője elmondta: a mai fiatalok későn érnek, ezen felül pedig további problémák is akadályozzák a gyermekvállalást.

Sok gyermek szenved diszkalkuliában, diszlexiában, nem is beszélve az egyéb, szervi bajokról. Valóban nem jól állunk. Bízom abban, hogy ez a társaság válaszokat fog tudni adni a felmerülő problémákra, és jobbá, szebbé tehetjük ezt az összképet. Ha pedig már megszületik a gyermek, akkor vigyáznunk kell rá, hogy megérje a felnőttkort, és belőle is szülő válhasson
— mondta dr. Papp Zoltán, aki a megalakult tudományos társaság titkári posztját tölti be.

A ma megalakult társaság a sajtótájékoztatót követően tartotta meg a Szent-Györgyi Albert Technikumban az első tudományos konferenciáját a témában.