Petőfi életét bemutató sorozatot forgatott a KTV

2022. 12. 15., 16:54
A Petőfi 200 emlékévek kapcsán a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat egy, a költő géniusz életét bemutató filmsorozatot szorgalmazott. Az "Ej, mi a kő!" címet viselő sorozat tíz részből áll, melyből hatot a Kecskeméti Televízió munkatársai készítettek el. A forgatások közepette egy eltűnt Petőfi-szobrot is megtaláltak a kollégák Kecskeméten.

„Petőfi Sándor a magyar identitásunk nélkülözhetetlen személyisége. A művein nevelkedünk föl, életünk szerves részévé válnak a költő gondolatai. Bár csupán 26 évet élt, mégis közel 1000 verset írt, világot látott, és az igaz szerelem is megtalálta. Petőfi Sándor azon magyarok egyike, aki vérét adta hazájáért. Élete példa kell, hogy legyen mindannyiunk számára.” – kollégánk, Molnár H. Boglárka ezen gondolatával veszi kezdetét az "Ej, mi a kő!" című, Petőfi életét bemutató filmsorozat. Az epizódokat a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat rendelte meg, miután kijárta, hogy 2022 és 2023 legyen Petőfi Emlékév, a költő születésének 200 évfordulója alkalmából.

A sorozat tíz részből áll, melyből hatot a Kecskeméti Televízió kollégái készítettek el. Molnár H. Boglárka és Berta Beáta rendezte a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatot bemutató, a Szabadszállásról, a Kiskunfélegyházáról, a Kecskemétről, az Orgoványról és Fülöpszállásról, valamint Szalkszentmártonról szóló epizódokat. Bárány István és Muresán András operatőri és vágói munkája pedig felteszi a pontot az i-re.

Molnár H. Boglárka, szerkesztő-riporter kollégánk a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatot bemutató, a Kecskemétről, valamint a Szabadszállásról szóló részeket készítette el. A rendező szerint, „a költőnek, a magyar romantika kiteljesítőjének szellemisége, évszázadok elteltével sem veszt fényéből. Petőfi Sándor igaz magyar volt, öröksége talán az idők végezetéig fennmarad.” Ami pedig a legnagyobb örömet okozta neki a forgatások alkalmával, az az volt, amikor a kecskeméti részt forgatva, Hajagos Csaba történésszel rábukkantak egy eltűnt Petőfi-szoborra. „Petőfi és Kecskemét kapcsolata egy újabb szintre emelkedett a szobor megtalálásával. Az pedig, hogy minderre a Petőfi filmsorozat adott alapot azt mutatja, sosem késő a magyar kultúrával, a magyar identitással foglalkozni. Úgy gondolom, hogy Petőfi most üzent nekünk: hogy itt él köztünk, a hétköznapjaink része és óvó tekintete továbbra is ránk, magyarokra vigyáz.” – zárta gondolatát Molnár H. Boglárka.

Berta Beáta szerkesztő-riporter, aki a kiskunfélegyházi, a szalkszentmártoni, valamint az orgoványi és fülöpszállási részekért felelt, aki úgy vélekedik, hogy „a bicentenárium által alaposan megismerhetőek Petőfi útjai Bács-Kiskun megyében. Édesapja bejárta az egész Kiskunságot, a költő ezáltal is megismerhette szülőföldjét, az Alföldet. Az egyes települések büszkék arra, hogy ott járt, alkotott a neves költő, a települések vezetői igyekeznek a jövő generációinak tovább adni Petőfi Sándor személyiségét, munkásságát. A Petőfi 200 emlékévek programjai jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy megismerhessük, milyen ember is volt a fiatalon elhunyt költő. A megyében valóban Petőfi nyomában járhatunk.”

A Kecskeméti Televízió által forgatott epizódok különlegessége – a rendezői koncepció, a képi megjelenítés és a zenei hangzás mellett –, hogy mindegyik részben vendégszerepel maga Petőfi Sándor, akit Bánföldi Szilárd, az Újszínház színművésze testesít meg.