Petőfi emlékezete – Táblaavatás és előadás a Hírös Agórában

2023. 09. 29., 18:12
A galéria 14 képet tartalmaz

A Petőfi szellemiségét és korát bemutató eseményt Harmatos Zoltán, a Hírös Agóra szakmai vezetője nyitotta meg, majd átadta a szót Balanyi Károly grafikus- és zománcművésznek. Az alkotó elmondta, a Hírös Agóra lépcsőfordulójában kiállított zománckompozíció régóta érlelődik, és három forrásból táplálkozik. Az egyik Petőfi költészete, amely nagyon erős vizualitással bír, a másik Kecskemét és annak szellemisége, a harmadik forrás pedig a képzőművész gyermekkori emlékeiből fakad.

A táblaképátadón részt vett Székelyné Kőrös Ilona történész, etnográfus is, aki a program második felében tartott előadást Szilády Károlyról, Petőfi emlékezete felől közelítve meg az előadás témáját. Az előadó elmondta, a Szilády nyomda alapító tulajdonosa városunk 19. századi krónikásának tekinthető. Ő volt ugyanis az első kecskeméti nyomdász. Vállalkozását 1841-ben indította el, így az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszaka jelentős történelmi esemény a nyomda számára is. Itt készültek a lakosság tájékoztatását szolgáló hirdetmények, aprónyomtatványok, a nemzetőrök névjegyzékei, de ő adta ki Kossuth Lajos 1848. szeptember 25-én Kecskeméten elmondott toborzó beszédének szövegét is.

Szilády Károly és nyomdája számára fontos szempont volt, hogy az üzleti érdekek mellett a vállalkozás, a tudomány és a helytörténet szolgálatában álljon. A művészetek és a szépirodalom mellett a történelmi múlt megismerésére is nagy figyelmet fordított. Így volt ez szeretett lakóhelye és a nyomda székhelye, Kecskemét esetében is.