Petőfi Sándorra és a márciusi eseményekre emlékeztek Petőfivárosban

2024. 03. 14., 17:15
Megemlékezésre várta Petőfiváros lakóit és a városrész oktatási intézményeinek tanulóit, óvodásait Kecskemét Önkormányzata, a Kecskeméti Nyugdíjasszövetség és a Széktói Nyugi Klub csütörtök délben. A Petőfi parkban megtartott eseményen az iskolások és óvodások műsora segített feleleveníteni a márciusi forradalom eseményeit és a szabadságharc dicsőséges küzdelmeit.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 53 képet tartalmaz

Petőfi Sándorra és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek csütörtök délben Petőfivárosban a Petőfi parkban összegyűltek. A város önkormányzata Kecskeméti Nyugdíjasszövetség és a Széktói Nyugi Klub közös rendezvényén először a Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6. osztályosainak ünnepi műsorát láthatták az emlékezők. A forradalom és szabadságharc főbb eseményeit felelevenítő előadás után a Kálmán Lajos Óvoda Pöttöm Kert óvodásainak vidám tavaszköszöntő körjátéka következett. Az emlékezőbeszédet a városrész volt lakója és egyben a Vásárhelyi iskola egykori tanulója, dr. Székely Gábor történész, kormányfőtanácsos mondta el.

Augusztus 20-át joggal nevezhetjük Magyarország születésnapjának, március 15-ét pedig joggal nevezhetjük a modern Magyarország születésnapjának. Egy születésnapot ünneplünk tehát, amikor arra emlékezünk, hogy a reformkorban meginduló politikai, gazdasági és nem utolsó sorban kulturális folyamatok eredményeként létrejött a modern polgári nemzet, amelynek mi is tagjai vagyunk
— fogalmazott dr. Székely Gábor.

Dr. Székely Gábor azzal folytatta, nem véletlen, hogy ez a sorsfordító időszak nemzeti történelmünkben, a múltunkról alkotott képünkben kitüntetett helyet foglal el. Nem légüres térből született meg, nem előzmények nélkül történt meg ez az esemény. Sokkal inkább egyfajta átfordulásnak, áttörésnek tekinthetjük március 15-ét.

Azt mondhatjuk, hogy a 19. század önmagában is egy különleges, felemelő időszak volt, a nemzeti vállalás kiteljesedésének időszaka. Ez az időszak a kulturális értékek hihetetlenül gazdag tárházát is létrehozta, nagy eredmények születtek a nemzeti kultúra és az irodalmi nyelv kiművelésében is
— mondta dr. Székely Gábor.

A műsorok és a köszöntők után a városvezetők, önkormányzati képviselők és a résztvevő intézmények képviselői is elhelyezték koszorúikat Petőfi Sándor szobránál. Mindannyian büszkeséggel emlékeztek a városrész névadójára, márciusi ifjak vezéralakjára, Petőfi Sándorra, illetve az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire.