Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!

Kecskemétre érkezett a Portfolio-KAVOSZ országos gazdaságélénkítő Road Showja

2023. 05. 11., 16:04
Kecskemét, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székháza adott otthont ma a Portfolio online gazdasági újság, valamint a KAVOSZ Zrt. országos gazdaságélénkítő road showjának. A rendezvény középpontjában ezúttal a mikro-, kis- és középvállalkozások álltak. A szakemberek arra keresték a választ, hogy az ágazatra milyen hatással lesznek a világgazdasági folyamatok, és hogyan tudja őket támogatni a kormányzat.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 16 képet tartalmaz

Az elmúlt néhány év történései, a háborús konfliktus, az infláció és az energiaválság kockázata világszerte történelmi léptékű következményekkel járt a gazdaságokban. Magyarországon is napról-napra újabb és újabb kihívásokkal kell a vállalkozásoknak szembenézniük. A válság kezelése, a gazdaság újraindítása, a vállalkozások védelme és fejlesztése közös felelősségünk és érdekünk – ez a szándék hívta életre idén is a Portfolio és a KAVOSZ országos gazdasági rendezvénysorozatát, amelynek hatodik állomása ma (csütörtökön) Kecskemét zajlott.

Az eseményt Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte. Mint a városvezető a Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort – címet viselő road show-ra utalva hangsúlyozta, Kecskemét gazdasági élete már most is pörög.

– Újszerű terméket hozott létre Kecskemét a kockázati tőkealappal, amelynek vállalkozásfejlesztési és városfejlesztési ága, mintegy 10 milliárdos kihelyezhető tőkével rendelkezik. Ez kiegészítője lehet a KAVOSZ által kínált termékeknek, vagyis lehet kombinálni a kettőt. Az energiaválság kezelésére pedig kifejlesztettünk egy másik lehetőséget is, amely energiahatékonysági beruházásokhoz használható fel
— fogalmazott Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A rendezvényen kiemelt téma volt a vállalkozásokat segítő kormányzati támogatások és lehetőségek köre. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium képviselője részletesen beszélt az elérhető programokról.

– A kormányzati célok között továbbra is ott van a feldolgozóipar támogatása, a gyármentő program folytatása, valamint a Széchenyi Kártya Program és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram fedezetének biztosítása, annak érdekében, hogy a vállalkozások minél nagyobb számban tudjanak bekapcsolódni a nemzetközi értékláncokba. Ezzel párhuzamosan célunk az erősebb iparágak létrehozása, a gazdaság átstrukturálása, a hatékonyabb kormányzati struktúra létrehozása
— fogalmazott előadásában Jeneiné Gerő Henriett, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium fejlesztési forrásokért felelős főosztályvezetője.

A road show-t házigazdaként köszöntötte Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki a kamara vállalkozásokat segítő tevékenységét mutatta be.

– Negyedévente végzünk felméréseket a vállalkozások körében. A korábbi évek borúlátó kilátása után, már azt tapasztaljuk, hogy a cégvezetők pozitívan nyilatkoznak a jövő kilátásait illetően. Többségük létszámbővítést tervez. Ez egyaránt köszönhető a mi javaslatainkat is figyelembe vevő kormányzati támogatásoknak, itt, Kecskeméten pedig a kockázati tőkealapnak is
— fogalmazott a rendezvényen Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A Portfolio és a KAVOSZ rendezvényének folytatásában olyan kérdések megválaszolása is sor került, mint hogy várható-e javulás a gazdasági folyamatokban az idén, milyen hazai források, hitelprogramok állnak a vállalatok rendelkezésére a válságkezelésben, és hogyan lehet megőrizni és növelni a versenyképességet nehezített pályán?

A rendezvényről bővebb összeállítás a Kecskeméti Televízió május 16-i Gazdasági Ablak című műsorában látható.