"Együtt a Világban, avagy Stigmán Innen és Túl"

PsychArt 24: bárki bekapcsolódhat a szombatig tartó élményfestésbe

2023. 09. 29., 20:27
Idén Kecskeméten is megrendezték a Psychart24 művészeti maratont a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon tükörtermében. A program péntek délben kezdődött el és szombaton ér véget a zsűrizéssel. A maratont a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályának szakemberei a Moravcsik Alapítvány országos rendezvényéhez csatlakozva szervezték meg a mentális betegséggel élők megbélyegzése ellen.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 22 képet tartalmaz

Megtelt a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon tükörterme péntek délben. Ott rendezték meg ugyanis a PsychArt24 művészeti maratont. Az eseményt a Moravcsik Alapítvány már 13 éve szervezi meg országosan, ehhez csatlakozott idén Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztálya és Járóbeteg Szakellátása.

– Egy antistigma program. Lényege, hogy pszichiátriai betegséggel élő és mentálisan egészségesek a közös alkotáson megtapasztalhatják: együtt egy térben létezhetünk, mindenféle előítéletek és prekoncepciók nélkül - hangsúlyozta dr. Máttyássy Adrienn, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztály osztályvezetp főorvosa.

Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Facebook oldala

A művészeti maraton előzetes regisztrációhoz volt kötve, amelyre rengetegen jelentkeztek. A programra végül több mint 150-en érkeztek. A szervezők elmondták, a felépülési folyamatnak fontos eleme a kreativitás, a művészi alkotó erő kibontakoztatása. Ebből kaphatnak ízelítőt az élményfestés résztvevői.

Mint elmondták, a rendhagyó, célzottan antistigma programsorozat célja az, hogy pozitív, közösségi élményt teremtsenek mentális betegséggel élők és hozzátartozóik, valamint az erre nyitott érdeklődők számára együtt, egy helyen, egy időben.

Dr. Máttyássy Adrienn elmondta, ezzel a szombat délig tartó élményfestéssel nem ér véget a program. November 25-én szintén az Ifjúsági Otthonban egy gálaműsort rendznek.

– Ez lesz a programsorozat harmadik állomása, ami nagyon különleges lesz számunkra. A pszichiátriai betegséggel élők és a hozzátartozóik segítségével állítottunk össze egy színdarabot azokból a gondolatokból, amelyet a betegséggel, a gyógyulással kapcsolatban megéltek - árulta el a főorvosnő.

A ma kezdődő Psychart24 órás művészeti maratonon mentális betegek és hozzátartozóik, egészségesek vagy éppen a kórház dolgozói közösen, egy helyen alkottak különlegesebbnél, különlegesebb műveket.

Az eseménnyel bővebben a KTV Kiemelő magazinjában foglalkozunk.