Pünkösdölő Kecskemét Főterén

2024. 05. 17., 19:52
Színes pünkösdi műsort adtak elő péntek délután Kecskemét Főterén a Református Általános Iskola diákjai és a Hírös Néptánc Tanoda növendékei. A Covid alatt abbamaradt szokás ezzel újjáéledt városunkban.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 28 képet tartalmaz

Színes pünkösdi műsort láthattak az érdeklődők péntek délután Kecskemét Főterén a Református Általános Iskola diákjai és a Hírös Néptánc Tanoda növendékei, valamint Gulyás László vándormuzsikus előadásában. Az egybegyűlteket Engert Jakabné alpolgármester, az eseményt szervező Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke köszöntötte, majd Tóth Attila, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója mondott rövid köszöntőt.

Ez az ünnep egyszerre hordozza magában a vallási mélységet és a közösségi élet örömét. Ahogy a Szentlélek kiáradása összekapcsolta a tanítványokat és erőt adott nekik, úgy a pünkösdölés szokása is összekapcsol bennünket, erősítve közösségünk kötelékeit, emlékeztetve minket a hit, a remény és a szeretet erejére
— fogalmazott Tóth Attila.

Mint felidézte, iskolájukban évtizedes hagyomány, hogy a kisdiákok pünkösdölő műsorral készülnek, és most örömükre szolgál, hogy ezt a város szélesebb közönségével is megoszthatják. A Refi diákjai mellett a Hírös Néptánc Tanoda táncosai is megmutatták tudásukat.

A gyerekműsor és a néptánc után pünkösdhöz kapcsolódó népi játékokat mutattak be a kicsik Gulyás László szellemes vezetésével. Természetesen nem maradt el a pünkösdi király és királyné választás sem.

A Jóisten kegyes volt a pünkösdölőkhöz, a napsütés mellett olykor csöpörgő eső nem zavarta a műsort, a technika ördöge sem fogott ki rajtuk, mint ahogyan a körúton éppen akkor elvonuló rockkamionok sem voltak zavaróak, sőt inkább azt érezte az ember, hogy pezseg az élet Kecskeméten.