Rangos elismerést vehettek át kecskeméti főorvosok

2023. 11. 06., 14:49
Pro Sanitate Díjakat és miniszteri okleveleket adtak át néhány nappal ezelőtt a Belügyminisztériumban, megköszönve azoknak a szakembereknek a példamutató munkáját, akik kimagasló szakmai tevékenységükkel nap mint nap hozzájárulnak az egészségügy szakszerű és hatékony működéséhez. A kitüntetettek között volt dr. Ficsór Ervin orvosszakértő és dr. Raskó Endre érsebész főorvos is.
Dr. Ficsór Ervin elismerésével

„Kolosszális szerencse, hogy orvos lehetek, s ha ezerszer újra születnék, pillanatnyi habozás nélkül ismét inkább orvos lennék, mintsem felebarátaim számára haszontalan gróf” – vallotta Batthyány-Strattmann László magyar főnemes, a „szegények orvosa”, akit 2003-ban II. János Pál pápa boldoggá avatott. Születése napjához, október 28-ához kötődően az egészségügyben több évtizeden át kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeket a belügyminiszter elismerésekkel jutalmazza. Idén két kecskeméti főorvos is a kitüntetettek között volt.

Az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként dr. Pintér Sándor belügyminiszter Pro Sanitate Díjat adományozott dr. Ficsór Ervin, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal, Egészségbiztosítási és Rehabilitációs Főosztály, Orvosszakértői Osztály orvosszakértője, valamint dr. Raskó Endre, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház, Általános Sebészeti Osztály főorvosa részére.

Dr. Ficsór Ervin 1968-ban szerzett általános orvosi diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. 1968 és 1971 között a makói kórház sebészetén dolgozott, azután a Bács-Kiskun Megyei Kórház Urológiai Sebészeti Osztályán folytatta orvosi pályafutását. 1974-ben urológiai sebészetből szakvizsgázott a Pécsi Tudományegyetem Urológiai Klinikáján. Később egy szociológiai tanfolyamot is elvégzett, amelynek témája az urológiai osztályon dolgozó ápolónők életkörülményeinek vizsgálata volt. Az urológiai osztályon osztályvezető-helyettesként dolgozott 20 éven át, majd az osztály megbízott osztályvezetői feladatait látta el. 2001-től a Szűrési-Koordinációs Osztály vezetőjeként a népegészségügyi program keretében Bács-Kiskun vármegye területén a szűrővizsgálatokat szervezte meg és indította be. Szakmai témában több mint 30 alkalommal tartott tudományos rendezvényeken előadást, 10 alkalommal jelent meg szakmai közleménye tudományos szakmai folyóiratokban. 2004 óta a közigazgatási szakterületen belül rehabilitációs orvosszakértőként dolgozik. Napjainkban is, immár 79 évesen, aktív szakmai tevékenységet végez.

Dr. Raskó Endre 1950. január 24-én született. 1974-ben végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Ezt követően orvosi pályafutását a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Általános Sebészeti Osztályán kezdte meg, jelenleg is ott dolgozik. 1976 óta foglalkozik érsebészettel. 1990-ben tett sikeres érsebészeti szakvizsgát. Addigra, számos érrekonstrukció, köztük 40 aorto-bifemoralis műtét elvégzésével és nagy angiográfiás gyakorlattal, komoly klinikai tapasztalatra tett szert. A magyar egészségügy fejlődése, a betegek gyógyítása terén végzett kimagasló színvonalú munkájáért 2012-ben az emberi erőforrások minisztere dicséretben részesítette.

A belügyminisztériumban megtartott ünnepségen a miniszter elismerő oklevelét is átvehették az arra érdemesültek. A jutalmazottak között volt Baranyainé Vörös Anikó, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház, Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephelye, Sebészeti Szakrendelés járóbeteg-ellátás vezető asszisztense, dr. Eltigani Abdelmagid, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház, Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephelye, Központi Röntgen osztályvezető főorvosa és dr. Kazacsay László, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház, Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephelye, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa.

(Forrás: *Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal  *kormany.hu)