Reagáltak az országgyűlési képviselők a Kecsup-botrányra

2023. 03. 09., 15:30
„Nem maradhat el a felelősségre vonás.” Így reagált dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő arra a hírre, miszerint a Kecsupot baloldali alapítványok egész sora, köztük a Soros Györgyhöz kötődő Nyílt Társadalom Alapítvány is finanszíroz a háttérből. Dr. Salacz László országgyűlési képviselő pedig azt mondta, sem függetlennek, sem objektívnek nem tekinthető ez a baloldali médium.

A Kecsup.hu kecskeméti baloldali portál függetlennek hazudja magát, miközben az ellenzéki pártokhoz közvetlenül kötődő alapítványok finanszírozzák, ám szokás szerint a legtöbb pénzt Soros György biztosítja az oldal működtetéséhez – írta tegnap a Magyar Nemzet. Dr. Salacz László országgyűlési képviselő az ügyben úgy nyilatkozott, hogy „amikor megalakult ez a médium, akkor azt híresztelte magáról, hogy objektív és független, azonban azóta tudjuk, hogy egyik sem valós.”

– Megállapíthatnánk azt is, hogy mi változott ezzel az elmúlt évekhez képest. Azonban az biztos, hogyha valakit külföldről finanszíroznak, akkor a külföldi megrendelő mondja meg, hogy milyen irányvonala legyen a portálnak. Ez észre is vehető a Kecsup irányvonalán. Ilyen módon sem függetlennek, sem objektívnek nem tekinthető ez a baloldali média
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak dr. Salacz László.

A Magyar Nemzet azt írja, az oldal létrejöttéhez még egy romantikus mesét is kitaláltak a Kecsup.hu szerkesztői, amely szerint 2019 márciusában Gunity Gábor felmondta szerkesztői állását a Kecskeméti Televízióban, és esküvői, valamint céges fotósként dolgozott. Őt találta meg a feladat, hogy útjára indítson egy független és kritikus portált – fogalmaztak a Kecsup.hu-n. Azonban a kecskeméti ellenzéki online médiát a baloldal finanszírozza a háttérből.

– Ez felveti annak a kérdését is, hogy a pártfinanszírozás, illetve a külföldi kampánypénzek hogyan jelentek meg a magyar választási rendszerben. Ugyanis, ha Soros György dollárjai a pártokon keresztül kerültek a Kecsuphoz, akkor az büntetőjogi kérdéseket is felvet. Nyilván a nyomozó hatóságnak lesz a feladata, hogy ezeket kiderítse, és ha megállnak ezek a vádak, akkor nem maradhat el a felelősségre vonás sem
— hangsúlyozta dr. Szeberényi Gyula Tamás.

Az Áramlat Alapítványt – a Kecsup.hu kiadóját – a Soros György nevével fémjelzett Nyílt Társadalom Alapítvány svájci szervezete 8,4 millió forinttal támogatta 2021-ben. A függetlennek hazudott Kecsup.hu tehát maga a megvalósult ellenzéki összefogás – írja a Magyar Nemzet: az LMP, a DK és a Jobbik némi pénzt rakott bele, az MSZP-sek működtetik, és Soros György tolta bele a legtöbb forrást.

Kapcsolódó cikk