Rézlemez borítást kap a Nagytemplom teteje

2023. 11. 09., 16:13
Újabb szakaszába lépett a kecskeméti Nagytemplom felújítása. A következő ütemben a tetőszerkezetet újítják fel, és hamarosan befejeződnek az épület homlokzatának munkálatai. A templom külső rekonstrukciója 300 millió forintos támogatásból folytatódik.
Fotó: Tóth Enikő

A kecskeméti Nagytemplomot újabb állványok veszik körül. A munka nem állt le, a felújítás most újabb, látványos szakaszába lépett. Összesen 300 millió forintos kormányzati és egyházi támogatásból folytatódik a munka a tetőszerkezet felújításával.

A munka cserépfedés helyett rézlemezre való cserét jelent. A legfontosabb szempont a tartósság, a faszerkezet megújítása, illetve a biztonság, hogy megvédjük a templom belső terének freskóit, festéseit. A munkálatok a külső homlokzatok tekintetében teljesen készen vannak, kivételt képeznek a lábazatok
— mondta Vörös Márta főegyházmegyei főépítész.

Fotó: Tóth Enikő

A lábazatoknál ugyanis mintavételes vizsgálat zajlik annak érdekében, hogy meghatározzák, mennyire nedvesek a lábazati falak. Az eredmény ismeretében tudják majd meghatározni a további szigetelési munkát.

Vörös Márta elmondta: jövőre további 200 millió forint támogatás várható a templom felújítására, mely összegből a templom külső megújulása befejeződhet. Ez magában foglalja majd az épület körüli térrendezést és egy új villámvédelmi rendszer kiépítését is, valamint megújulnak a templom történelmi fakapui.