Scoregoal: Haász Benjámin útja a válogatottságig

KÖZLEMÉNY
2024. 03. 11., 10:12
Az SG Kecskemét Futsal mindössze 19 éves játékosa, Haász Benjámin is ott volt Kuvaitban a magyar felnőtt válogatottal néhány hete. Az ifjú tehetség pályáját vettük górcső alá, hogyan jutott el idáig pár év alatt kitartó munkájával.

Négy évesen kezdte a futball pályafutását a Kinderball SE (Baja) csapatában, ahol Faragó Gábor és Kovács József keze alatt pallérozódott, majd az itt eltöltött 5 év után a BLSE (Baja) csapatához igazolt, ahol Éber Előd volt az edzője. Három év után a LUA Baja csapatához került, Goretich Krisztián, Ónódi Tamás edzők irányították, ahol már megízlelhette az “amatőr” futsalt kisebb-nagyobb sikerrel, emelett a strandfoci bajnokságból is kivette a részét. Majd újabb három év elteltével a Szabó Tibor és Lóczi Péter javaslatára Kecskeméti Labdarúgó Akadémia felé vette az irányt. A nagypálya mellett az akkori edzője meginvitálta futsal edzésre, ami mély nyomot hagyott benne, és nagyon megszerette. Az első két évben Bódi Attila majd Lóczi Péter keze alatt edződött. Az SG Kecskemétnél második évben már Móra Viktor, majd Mánya Szabolcs is edzette, formálta, majd ekkor az U17-es válogatotthoz is meghívták. Harmadik évben már a felnőttekkel is edzhetett, ami sokat segített a fejlődésében. Az U19-es válogatottban is bemutatkozott. Az első profi szerződése megkötése következett az SG Kecskemét Futsal csapatával és ez már kizárta a nagypályás futballban való szereplést, végül a futsal mellett tette le voksát. Lassan teljes értékű csapattaggá vált, amit hétről hétre bizonyít is. Stabil szereplése meghozta az U21-es meghívó után a felnőtt válogatottba való meghívást, amit Kuvaitban való bemutatkozás követett. Az első mérkőzésen debütált, a 2-1-re megnyert mérkőzésen, ahol kisebb bokasérülést szenvedett és az orvos tanácsára kihagyta a visszavágót.

Dr. Vercz Tamás, az SG Kecskemét Futsal ügyvezető elnöke így vélekedik Haász Benjáminról:

-Beni bajai srácként, szinte gyerekként került be a kecskeméti a labdarúgás világába, majd amikor a KTE mellett 16 évesen, párhuzamosan elkezdte a futsalt is űzni, még nem sokan gondolták azt, hogy ebből a vékony, magas fiúból élsportoló fog válni. Azonban, ahogy a felnőtt futsalcsapattal elkezdett dolgozni, hihetetlen változáson ment keresztül. Óriási szorgalommal és alázattal tanulta a futsal-elemeket, és gyakorlatilag 1 év alatt eljutott odáig, hogy ma már a hátsó védekező pozícióban bárkit meg tud állítani. Biztos vagyok abban, ha a fejlődése ugyanilyen ütemben és irányban halad, akkor a jövő magyar futsaljának meghatározó alakja lesz.

A szakmai igazgató, Marko Gavrilovic szerint még rengeteg van a 19 éves játékosban, és számítanak rá a felnőtt csapatban:

-Haász Benjámin is a mi iskolánkból került ki, és rendkívül sokat fejlődött az utóbbi években. A felnőtt csapatunknak stabil tagja, és most már elmondhatja azt is magáról, hogy van felnőtt válogatott mérkőzése, amire mindnyájan büszkék vagyunk. Napról napra fejlődik, és az élvonalban már megállja a helyét, de még rengeteg potenciál van benne, amiért keményen kell dolgoznia tovább. Mi, a szakmai stáb azon dolgozunk, hogy ezt ki is hozzuk belőle. Bízom benne, hogy a sérülések elkerülik, mert sajnos voltak problémák a bokájával az utóbbi időben. Számítunk rá nagyon, mert fontos tagja a keretünknek.

Utoljára, de nem utolsó sorban természetesen Haász Benjámint is megkérdeztük, hogyan élte meg az első felnőtt válogatott szereplését. Továbbá a felsőházi rájátszásról is szót ejtettünk:

-Természetesen nagyon örültem, és izgatott voltam, mikor megtudtam, hogy a felnőtt válogatottal utazhatok Kuvaitba. Nagyon élveztem az ott eltöltött időszakot. Teljesen más a nemzetközi válogatott szint, mint amit korábban megtapasztaltam. Sokat tudtam profitálni mentálisan, taktikailag és fizikálisan is. Azért dolgozok, hogy a későbbiekben is tudjam gyarapítani a válogatott meccseim számát. Ami a kecskeméti szereplésünket illeti a felsőházban, azt gondolom, hogy nagyon összekovácsolódott az együttes, és ennek köszönhetjük, hogy négy meccsből tíz pontot szereztünk, többek között legyőzve a Haladást és a Berettyóújfalut. Nem voltunk könnyű helyzetben, hiszen sérülésekkel küzdöttünk, Pál Patrik csapatkapitányunkat műtötték is. Mindezek ellenére tudtunk ilyen jól szerepelni, ami mutatja a csapatunk karakterét. Most egy kisebb pihenőnk van, ami jól is jött számunkra, hogy rendezzük a sorokat. Hétfőtől már újra edzésbe állunk, és azon dolgozunk, hogy éremért küzdhessünk a bajnokság legvégén.