Stringfest - Vonósok ünnepe Kecskeméten

2023. 04. 25., 11:52
A héten vonós hangszerek, elsősorban gordonkák hangjaival telik meg a Hírös Agóra. A kulturális intézményben fiatal csellisták számára tartanak nemzetközi mesterkurzust, emellett négy nyilvános hangversenyt is rendeznek. A nyitókoncert, melyen a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar játszott Hollókői Huba vezetésével, nagy közönségsikert aratott.

Nevében is „vonós ünnep” – Kecskemét Stringfest – vette kezdetét hétfőn Kecskeméten. Közel egy hétre ugyanis csellisták vették birtokba a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ termeit. Öt ország 14 gordonkása érkezett a hírös városba, hogy tudását tökéletesítse. Az első nap az Onczay Csaba és Onczay Zoltán  – apa és fia – vezette mesterkurzus a meghallgatásokkal vette kezdetét. A koreai, japán, görög, amerikai és persze magyar diákok öt napon át lesznek részesei a két neves csellóművész szakmai támogatásának, lesik majd a kiváló muzsikusok minden mozdulatát.

A mesterkurzus kísérőrendezvényeként a Kecskemét Stringfest több érdekes, színvonalas programot kínál a zeneszeretők számára is. Hétfő este „SZÓ-MI-SZÓ” címmel közönségtalálkozót tartottak, amelyen Hollókői Huba karmester beszélgetett a két világhírű előadóművésszel. Az érdeklődők megtudhatták, hogy Onczay Csaba az Országos Filharmónia hangversenyein már az 1970-es években koncertezett Kecskeméten, többek között a hírös város Kemény Endre vezette szimfonikus együttesének is volt szólistája. Kapcsolata a Kemény családdal később is megmaradt, hiszen a karmester lánya, Kemény Krisztina – aki ma már a Bartók Béla Zenekonzervatórium elismert csellótanára – a Zeneakadémián nála diplomázott. Tőle egyébként mindmáig kap növendékeket, akikre mint zenei unokáira tekint. A beszélgetés során kiderült, hogy Onczay Zoltán is kötődik a hírös városhoz, egyik első fontos sikerét ugyanis itt aratta: az 1990-es évek második felében megosztott első díjat kapott a Kecskeméten rendezett országos csellóversenyen.

Hollókői Huba kérdésére a vendégek beszéltek gyermekkorukról, hogy milyen élmények vezették őket a zenei pályára. Életük több színes, érdekes történetét is megosztották a megjelentekkel, így például azt, hogy a ma már 77. évében járó Liszt-, Bartók–Pásztory- és Kossuth-díjas csellóművészt, a Zeneakadémia professor emeritusát tízéves korában a szülői házban, egy vacsora után Vaszy Viktor, a Szegedi Nemzeti Színház legendás igazgatója átkarolta és megkérdezte: „Na, kisfiam, akarsz játszani valamit?”, s miután igen volt a válasz, hát lekísérte őt.

A közönségtalálkozó kiválóan betöltötte szerepét. Tette ezt épp úgy, mint Onczay Csaba bő 50 évvel ezelőtti kecskeméti fellépésének kísérő rendezvénye, melyről a helyi lapban a nemrég elhunyt zenetudós, Ittzés Mihály így tudósított: „A program többi műsorszáma szép sikert hozott két fiatal művésznek: Onczay Csabának (gordonka) és Varga Csillának (zongora). […] A hangversenyt megelőzően Varga Csilla és Onczay Csaba részt vettek a kecskeméti ének-zenei gimnázium ifjú zenebarátainak összejövetelén, ahol eddigi pályafutásukról, munkájukról beszéltek a diákoknak. Nagyon jók az ilyen találkozók, mert emberileg is közelebb hozzák a pódium művészeit a hallgatósághoz.” (Petőfi Népe, 1972. november 16.)

Az est folytatásában a Kecskemét Stringfest nyitókoncertjét tartották meg, a Hírös Agóra színháztermében a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar játszott. Az együttes Hollókői Huba világos, érthető irányításával két vonósokra komponált szerenádot – Samuel Barber és Antonin Dvořák műveit –, valamint Joseph Haydn D-dúr csellóversenyét és Antonio Vivaldi 2 csellóra írt concertóját szólaltatta meg. A Haydn- és Vivaldi-darabban Onczay Zoltán csellóművész játszotta a szólót, utóbbi műben a kecskeméti szimfonikusok szólamvezetője, Sipos Gábor Gergő csellóművész volt a partnere. Közös, láthatóan örömteli játékuk a hangverseny legemlékezetesebb pillanatait jelentették, méltán kaptak vastapsot.

Onczay Zoltán

Onczay Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László növendékeként diplomázott, majd 2008-ban Berlinben az UdK Egyetemen Hindemith-ösztöndíjasként szólista diplomát szerzett. Részt vett Starker János, Tsuyoshi Tsutsumi, Thomas Demenga, Boris Pergamenschikow és David Geringas mesterkurzusain is. Három évig szólócsellistája volt a Claudio Abbado által vezetett Gustav Mahler Nemzetközi Ifjúsági Zenekarnak, ahol többek között olyan művészekkel dolgozhatott együtt, mint Pierre Boulez, Seiji Ozawa, Mariss Jansons, Kent Nagano, Anne Sophie Mutter, és Yo-Yo Ma. 2008 és 2014 között a Mannheimi Kamarazenekar első csellistája, illetve a „Turmsaal” koncertsorozat művészeti vezetője volt. 2015 ősze óta a MÁV Szimfonikus Zenekar szólamvezetője. Rendszeresen tanít fesztiválokon és tart mesterkurzust Japánban, Amerikában és Kínában. Több hazai és külföldi csellóverseny első helyezettje volt, 2021-ben Artisjus-díjat kapott.

Sipos Gábor Gergő

Sipos Gábor Gergő csellóművész Kecskeméten született. 2000-ben kitüntetéses gordonkatanári és kamaraművészi diplomát szerzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetében, Lengyel Endre és Mező Márta növendékeként. 2004-ben kitüntetéses gordonkaművészi és tanári egyetemi diplomát kapott Szegeden Sin Katalin irányításával, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kihelyezett képzésében. 2001 óta a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagja, 2014 óta az együttes szólamvezetője. 2016-ban a kollégák szavazatai alapján elnyerte az „Év zenekari művésze” megtisztelő címet. Különleges egyéniség, verseket is ír. „Néhány éve rájöttem, hogy gitárral, zongorával, az általam fabrikált versekkel ki tudom fejezni a bennem lévő gondolatokat, érzéseket. Ez nekem nagyon fontos felismerés volt és hogyha van aki ezeket szívesen hallgatja, ez AJÁNDÉK.”

A Kecskemét Stringfest hangversenysorozata szerdán kamarakoncerttel folytatódik, a Barátok templomában 19 órai kezdettel Onczay Csaba és Onczay Zoltán, valamint a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjai lépnek majd föl. Április 28-án 19 órai kezdettel a Hírös Agóra Kodály-termében kamarazenei átiratokat szólaltatnak meg a csellókurzus résztvevői, és egy nappal később, április 29-én 15 órától szintén a fiatal vendégek játszanak majd, a kurzuszáró koncert helyszíne is a Kodály-terem lesz.