Szombaton nyílik a XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

2024. 03. 04., 11:43
A Prófécia a választott témája a XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálénak, amely március 9-én, szombaton nyílik meg a Cifrapalotában. A 2023 novemberében közzétett felhívásra ezúttal 232 művész 232 alkotást, illetve sorozatot adott be, amiből zsűri összesen 137 alkotó 137 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni.
A galéria 6 képet tartalmaz

– A legnagyobb és legjelentősebb Kárpát-medencei (ökumenikus) keresztény kiállítási sorozat eddig megrendezett tizenegy felvonása során, 2002 és 2022 között, összesen 1451 (átlagosan 132) alkotást sikerült kiállítani a mindenkori zsűri után. A számok alapján tehát egyértelmű, hogy a biennálé jelentős űrt tölt be a magyarországi kiállítási palettán – mondja ifj. Gyergyádesz László, a kiállítás kurátora. Hozzáfűzte, tovább emeli a jelentőségét a hozzá kapcsolódó módszeres gyűjtői tevékenység eredményeként létrejött – a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető – a keresztény témakört előtérbe helyező, immár 600 alkotást számláló, speciális gyűjteményi egység is.

2023 novemberében közzétett felhívásukra ezúttal (az előzsűri után végül be nem adókat nem számítva) 232 művész 232 alkotást, illetve sorozatot adott be, amiből a XI. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé zsűrije összesen 137 alkotó 137 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni.

– A biennálé 12. alkalomra választott témáját (prófécia) világunk jelenlegi helyzete teszi különösen aktuálissá, hiszen rengeteg a bizonytalansági tényező (háborúk, bolygónk erőforrásainak felélése, klímaváltozás, energiaválság, túlnépesedés, migráció), s ez a jövőnkbe vetett hitünket is erőteljes befolyásolja – indokolta a témaválasztást ifj. Gyergyádesz László. Azt is elárulta, ezúttal semegyszerű „tankönyvi” illusztrációkat vártak a kiálíltásra, hanem a kiírt téma minél magasabb szintű, egyéni jegyeket is hordozó, a kortárs vizuális (és ikonográfiai) nyelvezet segítségével a ma embere számára is átélhető módon megfogalmazott művészi feldolgozását, értelmezését.

A XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé megnyitóját 2024. március 9-én, szombaton 15 órakor tartják a Cifrapalotában.

  • A kiállítást megnyitja: Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium
  • A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat Szakmai Különdíját átadja: Prof. Dr. Kelecsényi Csilla Ferenczy Noémi-díjas textil- és képzőművész, egyetemi tanár, az MMA rendes tagja
  • Kecskemét MJV különdíját átadja: Dr. Fekete Gábor, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke
  • A biennálé alapító kurátora, a megnyitó házigazdája, és a zsűri erkölcsi díjait átadja: ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője
  • Közreműködik: Vadas Csenge (Kodály Iskola, 12. o.) és Vadas László népzenész, zenetanár