Telefonos csalók próbálnak pénzhez jutni

2022. 12. 15., 12:46
Egyre több telefonos adathalász-csalással, visszaéléssel találkozhatunk napjainkban. Ha az alábbiakat ismerjük, elkerülhetjük hogy csaló áldozatává váljunk.

OTP Bankos munkatársként telefonálva keresi fel áldozatait a csaló. A hívása becsapó lehet, ugyanis egy szinte betanult szöveget és azonosítószámot kántálva próbálja elhitetni velünk, hogy a bankfiókunkat feltörték, két nagyobb összegű tranzakciót pedig elvégeztek. Ahhoz, hogy le tudják tiltani a kártyánkat, kezdjük el diktálni a bankkártya adatainkat, bankfiók belépési adatainkat.

Mivel nem egyszeri esetről van szó, a rendőrség honlapján több helyen tájékozódhatunk a csalás ezen formájáról. Az elkövetői módszerek általában hasonlóak: A hívó fél banki alkalmazottnak adja ki magát, majd arról tájékoztat, hogy csalás történt a kártyával, ezért fontos egyeztetni a bankkártya adatokat. Az érintettek sokszor bedőlnek ennek a trükknek, hiszen a pénzüket féltve nem gondolják végig, hogy az adatok a bank részére elérhetőek, miért kellene azokat nekik megadni, vagy azokat egyeztetni. Még az is előfordul, hogy megadják a bankkártya hátoldalán található, úgynevezett CVC kódot is, amelyet hangsúlyozunk, hogy soha, semmilyen szolgáltató nem kér – olvasható a police.hu oldalon.

Sokan sajnos bedőlhetnek az egyébként hiteles előadásnak, de módszerrel rájöhetünk, hogy a hívásunk során csalással van dolgunk:

 • Ha elkéri a számla vagy bankkártya birtokosának személyes adatait (nevét, születési helyét, idejét stb.),
 • ha az internetbanki belépéshez szükséges azonosítót kéri,
 • ha biztonsági kódot, jelszót vagy
 • a bankkártya adatait (bankkártya száma, lejárati dátuma, háromjegyű CVC-kódja, PIN-kódja) kéri tőlünk.

A csalók a kicsalt adatokkal olyan visszaéléseket követnek el, amellyel könnyen jelentős anyagi károkat is okozhatnak áldozatuknak. A csalások elkövetői egyre változatosabb és egyre nehezebben felismerhető módszereket találnak ki, ezért nagyon fontos a legapróbb gyanús jelek felismerése és a körültekintő viselkedés.

Az OTP Bank oldalán is figyelmeztetnek a csalók kivédésére. Az alábbi módszerekkel felismerhetjük, ha csalóval van dolgunk, és meg tudjuk védeni banki adatainkat, pénzünket:

 • Ne utaljunk pénzt ismeretlen "biztonsági számlára".
 • Ne töltsünk le ismeretlen eredetű alkalmazást eszközeire.
 • Ne hagyjuk, hogy az eszközeinkhez távolról más is hozzáférjen.
 • Tegyünk fel olyan kérdéseket, amelyekre a csalók nem tudhatják a választ, de a bankja igen:
  név / számlaszám / számlaegyenleg / utolsó 3 kártyás tranzakció.
 • A bank soha nem kéri telefonon az online bankoláshoz szükséges jelszavait vagy kártyaadatait.

Ha elbizonytalanodik, hívja fel Ön a saját bankját az ismert számokon.