Településfejlesztési díjat kapott Kecskemét demencia-akcióprogramjáért

2023. 06. 13., 18:24
A gondoskodás terén végzett kiváló munkáért és a demencia elleni példás küzdelemért a Településfejlesztési Szövetség díját kapta meg Kecskemét városa. Az országos településfejlesztési elismeréseket idén 23 település vehette át kedden Budapesten. Az ünnepségre dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is ellátogatott. Kecskemét városát Engert Jakabné alpolgármester képviselte, akivel a KTV a helyszínen interjút is készített.

Számos olyan sikeres településfejlesztési projekt valósul meg évről-évre az országban, amelyek érdemesek az elismerésre és példát mutatnak más területi szereplők részére is. Ilyen a Kecskeméten zajló demencia-akcióprogram, amely ma országos elismerést vívott ki magának.  A Településfejlesztési Szövetség harmadik alkalommal rendezte meg a településfejlesztési díj ünnepélyes átadóját, amelyen Kecskemét városa is szerepelt a díjazottak között.

Az országos szakmai esemény fővédnöke idén dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter volt, aki a településfejlesztés terén zajló komoly szemléletváltásról beszélt megnyitójában.

– Nagyjából kirajzolódik számunkra egy nagy kérdés: hogyan értelmezhetjük a XXI. században a települést? A település közigazgatási egység-e, illetve egy olyan közösség, ami a közigazgatási határai közé van szorítva, és azon túl nem lép. Vagy pedig a település egyre inkább térségi jellegűvé válik?
— vetette fel a kérdést dr. Navracsics Tibor.

Ahogy az a mai méltatások közt is elhangzott, Kecskeméten nemcsak példaértékű a szociális gondoskodás, de az egész régió számára példát tud mutatni a hírös város. A megyeszékhely idősügyi akciótervének szerves része a települési demencia akcióprogram. Ez azért is fontos, mert a demencia ezres nagyságrendben érinti az öregedő lakosságot.

– Nem csak a betegség megjelenését követően segítünk a gondozásban, hanem akár annak előrehaladott állapotában is, emellett a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Ebben a témában demens-koordinátorokat képeztünk ki – nyilatkozta Engert Jakabné alpolgármester a programról.

A demenciával küzdők számára létrehoztak egy tanácsadó pontot is Kecskeméten, de ösztönzik és segítik az önsegélyező klubok megalakulását és működését is. A program a jövőben is folytatódik, a közeli célok között pedig szerepel egy új Demens Nappali Ellátóközpont létrehozása, amelyet a város a RÉV segítségével valósítana meg. 

A programról a díjkiosztón Engert Jakabné alpolgármesterrel hosszabb interjút is készített a KTV stábja, melyet alább tekinthetnek meg:

Híradós anyagunk pedig itt nézhető meg: