Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja

2023. 03. 28., 12:21
Új elnökkel és elnökséggel folytatja munkáját a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja. A Kodály Zoltán teljes szellemi hagyatékát ápoló és népszerűsítő közösség hétfő este tartott tisztújító közgyűlést az Ókollégiumban. A megjelentek egyhangú szavazatai alapján részben új tagokból álló ötfős elnökség alakult, akik azután maguk közül Virág Barnabást választották elnöknek.
Fotó: Varga Géza
A galéria 7 képet tartalmaz

Névadójuk előtt tisztelegve zenei emlékezéssel kezdődött a tagcsoport közgyűlése. A megjelentek Kodály Zoltán népdalfeldolgozásai közül hallhattak részleteket Balogh Lili 11. osztályos szakgimnáziumi tanuló előadásában, zongorán Gerhát László, a Kodály Iskola művésztanára működött közre. Az ÉZI ifjú diákja nemrég II. helyezést ért el a VII. Veszprémi Klasszikus Magánénekversenyen (felkészítő tanára Mudrák Mariann volt), tehetségét a hétfő esti alkalmon is igazolta.

Az ünnepi percek után Jámbor Zsolt, a tagcsoport elnöke számolt be az előző elnöki ciklus alatt történtekről. Értékelése szerint a Covid–19-világjárvány és az ukrán–orosz háború miatt rendkívül nehéz időszak volt az elmúlt négy év, de a mindenki által ismert gondok ellenére számos értékes, tartalmas, több ízben sokakat megmozgató programot szervezett az MKT helyi közössége. Ezek közül – mint legsikeresebbeket – a Kodály-születésnapi megemlékezéseket, az Éneklő Ifjúság alkalmait, az ének-zenét tanító pedagógusok számára meghirdetett továbbképzéseket és a megyei könyvtárban tartott előadás-sorozatokat emelte ki. Összefoglaló gondolataiban Jámbor Zsolt megemlékezett a napokban elhunyt kiváló zenepedagógus tagtársról, Palotás Józsefről is, mint mondta, az M. Bodon Pál Zeneiskola nyugalmazott igazgatójának, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar korábbi koncertmesterének hiánya pótolhatatlan veszteséget jelent a tagcsoport számára is.

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportjának régi és új vezetőjével, Jámbor Zsolttal és Virág Barnabással (Fotó: Banczik Róbert)

A közgyűlés folytatásában a tisztújítás percei következtek, új elnökséget választottak a megjelent tagok. A jelölő bizottság a régi vezetők közül három ismert szakembert: dr. Kéri Laura Zitát, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének nemrég lovagkereszttel kitüntetett igazgatóhelyettesét, Jámbor Zsolt Kodály-díjas karnagyot (pár héttel ezelőtt ő is rangos elismerésben részesült, KÓTA-díjat vehetett át) és Virág Barnabást, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatóhelyettesét, valamint  – mivel a korábbi vezetőségből ketten más feladataikra való tekintettel már nem vállalták az elnökségi tagsággal járó munkát – két új tagot: Nemes Dóra zongoratanár és kamaraművészt, az M. Bodon Pál Zeneiskola intézményvezető-helyettesét és Gerhát László Kodály- és Bács-Kiskun Megyei Prima Díjas zongoraművész-tanárt javasolta az új elnökség tagjává. A jelenlévők egyhangú szavazataikkal bizalmukról biztosították a jelölteket, így a következő három évben ők látják majd el a vezetői teendőket. A választásnak köszönhetően egy olyan elnökség alakult, melynek tagjai Kecskemét öt különböző intézményében dolgoznak, így a helyi zenei-kulturális élet széles spektrumára van rálátásuk, tapasztalataikkal, szerteágazó szakmai és emberi kapcsolataikkal segítik majd a szervezet értékteremtő, értékőrző munkáját.

Hétfő este egyúttal új elnököt is kellett a tagcsoportnak „találnia”, az MKT alapszabálya szerint ugyanis három ciklusnál hosszabb ideig folyamatosan nem lehet ugyanaz a régi vezető. A frissen megválasztott elnökség első feladata így az elnökválasztás volt: a grémium Virág Barnabást kérte fel erre a feladatra.

Virág Barnabás pályaképe

Virág Barnabás ének-zenetanár, karvezető, zenei könyvtáros, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatóhelyettese 1989-ben a hírös városban született. Középiskolai tanulmányait a Kecskeméti Református Gimnáziumban végezte, ének-zene – könyvtár-pedagógia szakos tanári diplomáját 2015-ben a Szegedi Tudományegyetemen szerezte. 2014 decembere óta a megyei könyvtár munkatársa, 2022 januárjától az intézmény igazgatóhelyettese. Könyvtárosi munkája mellett tanulmányt írt a Kodály-koncepcióról, Beethoven 5. szimfóniájáról, előadást tartott többek között a bécsi klasszika hangszeres műfajairól és Erkel Ferenc Bánk bánjáról. A lajosmizsei katolikus templom énekkarának és a Katona József Könyvtár Kórusának vezetője. Sokéves csendes, precíz és szeretettel végzett áldozatos szolgálatáért 2021-ben a Lajosmizsei Római Katolikus Egyházközség nagydíját, a Szent Vendel-díjat is átvehette.

Az új elnök elmondta: „Megtisztelő, hogy ilyen kiváló emberekkel dolgozhatok együtt, és tudom, hogy mindenben számíthatok a segítségükre.” Hozzátette: „Kecskemét zenei életében vannak törésvonalak, nézeteltérések, amelyek adódhatnak szakmai irigységből, személyes sértettségből vagy egész egyszerűen kommunikációs problémából. Elsősorban azért vállaltam a feladatot, mert azt gondolom és azt tapasztaltam az elmúlt években könyvtári munkám során, hogy mindenkivel együtt tudok dolgozni és össze tudom hangolni a szakma képviselőit. A Kodály-ügy, az értékes és érvényes kulturális programok ügye érdekében félre kell tenni vélt és valós sérelmeinket, együtt kell dolgoznunk!”

A szervezet helyi tagcsoportjának megválasztott új elnöksége a jól működő hagyományok megtartása mellett célul tűzi ki a tagság élő, aktív közösséggé alakítását rendszeres kommunikációval, zenés, beszélgetős összejövetelekkel, és a jövőben kiemelt hangsúlyt fektetnek az új, potenciális tagok megszólítására. A közgyűlés utolsó perceiben arról is döntöttek a jelenlevők, hogy a Kodály Iskola idén januárban szintén KÓTA-díjjal jutalmazott tanára, Szűcs Magdaléna javaslatára megkülönböztetett figyelmet fordítanak a fiatalabb korosztály bevonására. Üzenetük tömören a következő: „Aki úgy érzi – legyen muzsikus vagy műkedvelő –, hogy szívesen állna a Magyar Kodály Társaság által képviselt értékek mellé vagy akár ötleteivel is segítené a munkát, keresse bátran az elnökség tagjait és csatlakozzon a szervezethez!”