Töretlenül népszerűek a hagyományos ünnepi ételek karácsonykor

2023. 12. 22., 17:24
Töltött káposzta, halászlé, kocsonya. Ezek az ételek továbbra is az ünnepi asztalra kerülnek a kecskeméti családoknál. A piacon tömött sorokban álltak az emberek az alapanyagokért, az árusok pedig felkészülten várták a vásárlókat.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 33 képet tartalmaz

Hosszú sorokban álltak a vásárlók kora reggel a Budai utcai piacon. Mindenki az ünnepi menühöz szükséges alapanyagokat szerezte be, hiszen hamarosan itt a karácsony. A savanyúságosoknál nincs megállás, plusz embereket hívtak be, hogy segítsenek a kiszolgálásban. Sokan vásárolnak itt, mert tartósítószer-mentesen készül a savanyú káposzta.

- Tudunk a kedves vevőknek levelet is adni, egész fejet is. Van, aki a fej közepét összevágja, van, aki csak aprót visz, és nyers fejből csinálja a töltött káposztát. Senki asztaláról nem hiányozhat a töltött káposzta. A savanyúságokat is csipegetik a vevők, de legjobb a savanyú káposzta, ami vitaminbombának is első osztályú
— mondta a Kecskeméti Médiacentrumnak Fülöp Erika, őstermelő.

A halasnál is rengetegen vártak arra, hogy sorra kerüljenek. Mint megtudtuk, a halételek terén sem változtak a hagyományok.

- A legtöbben halászlevet főznek. Pontyból adok el a legtöbbet, harcsából is jelentős mennyiség elmegy. Az afrikai harcsát is szeretik. Rántják, sütik, de a legtöbben halászlének készítik
— árulta el Szabó Bogár László, a Bogár-Hal Kft. tulajdonosa.

A húspultnál a legtöbb vásárló kocsonyának és töltött káposztának valót kért. Az ünnepi menü terén tehát továbbra is élnek a magyar hagyományok.