Török-magyar üzleti találkozó Kecskeméten

2024. 05. 09., 16:57
Török üzleti delegáció járt csütörtökön Kecskeméten a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A rendezvényen 20-20 cég képviseltette magát a két országból annak reményében, hogy a szakmai találkozó keretében gyümölcsöző üzleti kapcsolatokat kössenek.
Fotó: Gyenes Kata
A galéria 29 képet tartalmaz

Török-magyar üzleti találkozót szervezett ma (csütörtök) a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az esemény azon programsorozat része volt, amely szervezésével a helyi kamara hozzájárul, hogy a térség vállalkozói építhessék külpiaci kapcsolatrendszerüket.

- A törökök hagyományosan nagyon pozitívan vélekednek, mondjuk úgy hogy szeretik a magyarokat. Amikor leültünk tárgyalni, akkor azt mondták de jó magyarisztán. Szívesen tárgyalnak, szívesen üzletelnek velünk. A kulturális különbség vagy múlt inkább előnyére válik a magyar-török üzleti kapcsolatoknak
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Gaál József, alpolgármester, Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A delegáció a Kocaeli Kereskedelmi Kamara szervezésében utazott Magyarországra, miután a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tavalyi törökországi látogatása nagyon eredményesen zárult.

- Egy húsz fős delegáció utazott ki és akkor nagyon jó kapcsolatok, jó tárgyalások folytak és üzleti kapcsolatok is létrejöttek. Reméljük, hogy a mai tárgyalások eredményeként is fognak üzletek köttettni. Nagyon vegyes a beérkező török üzletemberek palettája, önkormányzattól, oktató cégeken keresztül, a külkereskedelmen át az iparig, nagyon sokan találhatnak maguknak partnert
— mondta Gaál József.

Nurcan Babalik, a Török Árutőzsdék és Kamarák Szövetsége Női Vállalkozói Tanácsának elnöke előadásában bemutatta a Kocaeli tartomány gazdasági és ipari jellemzőit.

- Kocaeli a 7. legkisebb tartománynak számít Törökországban, de mégis a nemzeti adóbevétel 10,78 %-át adja. A közlekedési infrastruktúrája nagyon fejlett: van reptere, 37 kikötője, az autópályahálózata kiterjedt, és nagysebességű vasút is közlekedik itt. A tartomány iparágai a következőképp oszlanak meg: 41%-ot az autóipar, 27 %-ot a vegyi ipar, 19%-ot pedig a fémipar tesz ki
— hangsúlyozta Nurcan Babalik, a Török Árutőzsdék és Kamarák Szövetségének Női Vállalkozói Tanácsának elnöke.

Nurcan Babalik-tól azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy az általa elnökölt Női Vállalkozói Tanácsnak mi a fő célja és ezeket hogyan érik el. Előadásában elárulta, hogy nagy hangsúlyt helyeznek a női vállalkozók láthatóságának növelésére, szakmai találkozók és szemináriumok szervezésével az önfejlesztésre is lehetőséget adnak, valamint olyan fontos társadalmi témákban is szerveznek programokat, mint a nők elleni erőszak és a női jogok helyzete. Projektjeikkel segítik a női jelenlét növelését az iparban nyugdíjazott mérnökök, vagy éppen frissen iskolázott munkaerő bevonásával. A Van munkám – van reményem programjuk a hátrányos helyzetű nők elhelyezkedését segíti.

A női vállalkozók és munkavállalók pénzügyi sorsát szívén viselő Csatos Erika, az Álomjövő Tanácsadó Iroda alapító-tulajdonosa, mint a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara női tagozatának vezetője is előadott, aki cégével 25 éve segíti az üzletasszonyokat és magánszemélyeket pénzügyi kérdésekben.

Törökország nemcsak európai, de globális szinten is meghatározó a gazdasági és kereskedelmi folyamatokban, így a török üzleti kapcsolatok kiépítése nagy potenciállal rendelkezik a magyar vállalkozások számára.

- Törökország a nyugati régiónál költségszinten kedvezőbben termel, ha a termelési oldalt nézzük. A kereskedelemben ott van az egész világpiacon. Nagyon fejlett módszerekkel és termékekkel, kapcsolatrendszerrel rendelkezik, nagy olyan potenciált rejt magába.
— mondta Gaál József, alpolgármester, Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az előadásokat követően került sor a személyes üzleti találkozókra, ahol bemutatkozhattak egymásnak a magyar és török vállalkozók, illetve cégek képviselői.