Továbbra is a Főnix Egyesület koordinálja a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Központot

2023. 01. 25., 10:20
A Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Központot a következő három évben is a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület fogja koordinálni. Ünnepélyes keretek között került sor a címbirtokosi oklevél átadására, melyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől vehetett át az egyesület elnöke, Szedmák Tamás.

Az ország 19 vármegyéjében és Budapesten működnek ilyen irodák, melyeknek feladata az ott bejegyzett egyesületek, alapítványok tevékenységének támogatása, a civil törvényben meghatározott állami szolgáltatások biztosítása. A Civil Közösségi Szolgáltató Központ címet pályázat útján van lehetőség elnyerni, a sikeresen pályázó civil szervezet három évre kapja meg a felhatalmazást.

A címbirtokosi oklevelek átadó ünnepségén a miniszter úgy fogalmazott: a Civil Közösségi Szolgáltató Központ címet elnyerők kapocsként működnek az állam és a civil szféra között, és segítenek a helyi közösségeknek megtölteni tartalommal az állam által biztosított kereteket. A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Vince, civil- és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az országban működő húsz szolgáltató iroda évente 23 777 civil szervezetnek nyújt pályázati információt, és több mint hétezer óra ingyenes működési tanácsadást. A civil központok sokrétű feladatköre mellett megnőtt a rájuk fordított forrás is: míg 2018-ban 330 millió, addig az idén már 550 millió forintban részesülnek. 

Ünnepélyes keretek között adta át a címbirtokosi oklevél Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Szedmák Tamásnak, az az egyesület elnökének

Bács-Kiskun vármegyében közel háromezer bejegyzett civil szervezet van, közülük mintegy 1700-zal került kapcsolatba az elmúlt években (2012 óta) a helyi civil központ. A  vármegye címbirtokos szervezetének vezetője Szedmák Tamás, az eddigi munka elismerésének és egy újabb kihívásnak tekinti a megbízatást. - A Civil Központunk folyamatosan újabb együttműködéseket tud kiépíteni a civil szervezetek és települési önkormányzatok mellett, több megyei hatókörű szervezettel, intézménnyel. Kiváló kapcsolat van a Központ és a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal, a Vármegyei települési önkormányzataival, valamint a Kecskeméti Törvényszék között, mint stratégiai partnerek között. Kiemelt figyelmet fordítanak munkatársaikkal a vármegyében a civil kapcsolatok erősítésére, a szervezetek egymás közötti kapcsolatára, kommunikációjára. Mindenkor nagy lelkesedéssel vesznek részt a közösségépítő, közösségfejlesztő folyamatokban akár helyben, akár vármegyei, regionális vagy országos szinten. 2022-ben a „Miért jó önkénteskedni a civil szervezetekben? Középiskolások megismertetése a civil élettel és az önkéntességgel” országos projektben vettek részt, aminek a keretében az Alacoolj! -Mert civil szervezetet létrehozni menő című társasjáték fejlesztésében vállaltak aktív szerepet. A projekt keretében a középiskolás korosztályt szólították meg, igyekeztek megismerkedtetni és bevonni őket a civil szervezetek világába.

A Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Központ két irodát tart fenn, mely Kecskeméten (Wesselényi u. 1/A. 4. – Frangepán sétánynál) és Kiskőrösön (Szarvas u. 2. 1.em.5. - Szarvasház) található, ahol segítséget nyújt minden felmerülő vagy megoldandó kérdésben, problémában. E-mailben, telefonon és személyesen is van lehetőség igénybe venni, ezt a térítésmentes szolgáltatást.