Tudnivalók Mindenszentekre és Halottak napjára

2023. 10. 30., 18:42
Már most sokan látogatnak ki a temetőkbe, közeledve a Mindenszentekhez és a Halottak napjához. November 1-jén a Kecskeméti Köztemető hosszabb nyitva tartással várja az emlékezőket reggel 6 órától, egészen este 21 óráig.
Fotó: Puskás Barbara
A galéria 12 képet tartalmaz

A Kecskeméti Köztemetőben folyamatosan zajlanak a karbantartási munkálatok egész évben, a mostani időszakban azonban ez megnövekedett, mivel ilyenkor a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. temetőgazdálkodási ágazat célja, hogy még szebb, még tisztább legyen a temető az emlékezőknek. Saját állományi létszámuk, a temető fenntartásban 9-10 fő, a Kecskeméti Foglalkoztatási Kft. idén is 9-12 fővel segíti a munkájukat. Kiemelt feladatuk a zöldhulladék összegyűjtése. Már most rengetegen érkeznek a temetőbe, azonban fontos tudni, hogy kocsival is hogyan lehet behajtani Mindenszentek és Halottak napja közeledtével.

- Ma és holnap a temetési szertartások szünetelnek, tehát egész nap be lehet hajtani a temetőbe gépkocsival is, reggel 7 órától, este 19 óráig. November 1-jén viszont, már csak 10 óráig lehet behajtani a temető területére, ezt követően gépkocsi nem tartózkodhat a temetőben. Idén is biztosítjuk az ingyenesen igénybe vehető kisbuszokat, 3-4 kisbusz áll majd rendelkezésre, amit nem csak a mozgáskorlátozottak, hanem gyerekek, idősek, bárki igénybe tud majd venni - mondta Herczeg Anikó, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. temetőgazdálkodási ágazatvezetője.

A kisbuszok majd a főbejárat közelében parkolnak, és ott lehet igénybe venni mindenkinek.Az ügyfélszolgálati iroda, pedignovember 1-jén is várja a temetőbe látogatókat, reggel 8 órától, délután 15:30-ig.A nyitva tartás jelenleg reggel 6:30-tól, este 20 óráig tart nyitva a temető. November 1-jén meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat reggel 6 órától, este 21 óráig.

- A reggel 6:30-tól 20 óráig való nyitvatartás, ez tulajdonképpen a nyári időszámításnak megfelelő, ami november 5-ig tart. November 6-tól váltunk a téli időszámítás szerinti nyitvatartásra. Idén május 1-től változott a temető helyi rendelet, aminek értelmében változott a téli nyitvatartási rendünk. Korábban egy kategória volt, tehát november 6-tól, tartott április végéig, most az egy kategória helyett kettő lett, tehát november 6-tól – január 31-ig reggel 7-től, este 17 óráig lesz nyitva a temető - emelte ki - Herczeg Anikó.

Február 1-től, április 30-ig reggel 7-től, 18 óráig lesz nyitva a temető. A napokban ideiglenes parkolóhelyeket is kialakítottak, illetve a Városüzemeltetés munkáját segítik a városrendészek és a rendőrök is. Fontos mielőtt bárki otthonról elindulna a temetőkbe, tájékozódjon. A Kecskeméti Köztemetővel kapcsolatos információkat telefonon az 500-605-ös szám hívásával egy külön menüpont alatt meghallgathatjuk. Lényeges, hogy a temetőben figyeljünk a meggyújtott mécsesekre, valamint értékeinkre is.