Újabb apró lépés a piaristák új orgonájáért

2024. 05. 28., 18:36
Az első látható munkával, a régi orgona pedálművének elbontásával folytatódott ma az az immár évek óta tartó kezdeményezés, melynek végén – remélhetőleg minél hamarabb – új orgona fog megszólalni a piarista templomban. Takács Péter orgonaépítő mester és csapata mai tevékenységét egy sikeres pályázaton elnyert összeg tette lehetővé.

Fél évvel ezelőtt, 2023 novemberében örömmel számoltunk be arról, hogy a kecskeméti piarista templom új orgonájának építése megkezdődött. A munkálatok azóta is folyamatban vannak, jól haladnak. Fehérvári Gábor, a Kecskeméti Piarista Templom Orgonájáért Alapítvány elnöke kérdésünkre elmondta, hogy amennyiben Takács Péter orgonaépítő mester ígérete valóra válik, a majdani új orgona főműve a nyár folyamán kész lesz. Tennivaló addig is akad bőven, így például a mai nap a pedálművet, azaz a pedál billentyűsorához tartozó sípsorokat, öt regisztert elbontottak. Ezek nagy része felhasználható lesz, a régi szélládák és a síptartó tőkék azonban már nem építhetők be az újba. Ez a bontási munka mintegy fél millió forintba került, fedezetét egy nem régi sikeres pályázat révén biztosította az alapítvány a piarista rendtartomány segítségével.

Fehérvári Gábor elmondta azt is, hogy az orgona főművének, 9 sípsornak az építése után Kecskeméten folytatódik majd a munka, a piarista templom mostani orgonáját teljesen le kell bontani, az újat pedig be kell építeni. Ezen feladatok várható összköltsége legalább 8 millió forint lesz. Ez az összeg még nem áll rendelkezésre, előteremtése érdekében rendeznek többek között június 22-én a Barátok templomában egy orgonaestet, amelyen Roman Perucki, a Gdanski Oliwa Székesegyház orgonaművésze, a Gdanski Zeneakadémia kinevezett orgonaprofesszora játszik majd.