Újdonsággal készülnek a szervezők az idei Ősök Napjára

2023. 01. 19., 16:11
Hetedik alkalommal szervezi meg a Magyar-Turán Alapítvány az Ősök Napját. Augusztus 4-e és 6-a között, Bugacon gyűlik össze a Kárpát-medencei magyarság, hogy közösen emlékezzenek nagy, közös, történelemformáló őseinkre. Az idén a seregszemle és a nomád felvonulás mellett számos újdonsággal készülnek a szervezők.

Seregszemle, nomád felvonulás. Idén nyáron, augusztus 4-e és 6-a között ismét részesei lehetünk a sztyeppei lovas nomád kultúrának Bugacon. Idén immáron hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar-Turán Alapítvány a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb közös hagyományőrző ünnepét, az Ősök Napját, ahol több újdonsággal is készülnek a szervezők.

A hagyományőrző sportversenyeknek bizonyos döntőit a központi küzdőtérre helyezik át, ahol több ezer ember láthatja ezeket a megmérettetéseket. De lesznek olyan sportágak, amiket még nem láthatott a közönség. Ilyen például a nomád lándzsavívás. Továbbá a lovassportokat is többen láthatják majd.

- Meg fog újulni a kiállítás tér szerkezete, ahol a sztyeppei lovas nomád birodalmat bemutató, de főleg a hun birodalom történetéből, keleti régészeti leletek alapján rekonstruált életmód és fegyverzet kiállítás is lesz. Ezen felül lesznek a lovakhoz kapcsolódó kiállítások, nyergek, lószerszámok, és a lovak háziasítása és a lovas nomád életmód bizonyos bemutatása jelenik majd meg - mondta Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke.

Nem volt egy olyan nagy, közös ünnepünk nekünk, magyaroknak, ahol az összes ősünkről és hősünkről meg tudtunk volna emlékezni. Az Ősök Napja 2011 óta, két évente, minden augusztusban méltó emléket állít Atilla Hun Nagyfejedelemnek, Árpád Vezérlő nagyfejedelemnek, a hun, avar és honfoglaló magyar ősöknek, tiszteleg a honmegtartó Pozsonyi csata hősei, és minden időkben a Hazáért életüket áldozó magyar hős emléke előtt.

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségén, az elmúlt évekhez hasonlóan harci bemutatók, lovas versenyek és lovas vetélkedők, íjász programok, a magyar –hun-avar örökséget bemutató szakmai kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok lesznek. Hatalmas jurta és hadi tábor épül, kézműves bemutatók, nagyszabású kézműves vásár, gyermek programok és tudományos ismeretterjesztő előadások fogják jelenteni ünnep fő programelemeit. További információk és majd a részletes programok is elérhetőek és olvashatók lesznek a www.kurultaj.hu oldalon.