Újra Szólj be a papnak! eseményt tartottak Kecskeméten - Videóval

2022. 11. 29., 13:40
Újra Szólj be a papnak! eseményt tartottak Kecskeméten. Hétfő este a Hírös Agóra nagytermében A barlang című film vetítése után tartottak interaktív beszélgetést a nézők és a meghívott papok, lelkészek részvételével.

Újra „be lehetett szólni a papoknak” Kecskeméten, bár a tegnap esti beszélgetést inkább a konstruktív párbeszéd jellemezte. A Hírös Agóra nagytermében – az Otthon mozi vetítésén –Michelangelo Frammartino A barlang című fikciós dokumentumfilmjét nézte meg közösen a publikum a meghívott egyháziakkal, köztük Feczák László görögkatolikus pappal, Hajduch-Szmola Patrik evangélikus lelkésszel, Kuti József református lelkipásztorral, Mike Sámuel baptista lelkésszel és Róna Tamás zsidó főrabbival. Szerdi Szilárd pünkösdi lelkipásztor végül nem tudott jelen lenni, az ő helyére Varga Nándor református lelkész ült ki a színpadra.

A beszélgetést Tóth Kata, a Kecskeméti Nemzeti Színház dramaturgja moderálta. A mintegy egyórás beszélgetés a meditatív, festményszerű képekkel teletűzdelt filmből kiindulva érintette többek között az élet és az elmúlás, az örök élet kérdését; a közönség soraiból is több kérdés érkezett.

A barlang 1961-ben játszódik. A Piedmont barlangászalakulat a dél-olasz vidékre indul feltáratlan járatok után kutatva. A veszélyes expedíciót egy agg pásztor figyeli gyanakvón a calabriai hegyek bérceiről. A filmet a 2021-es Velencei Filmfesztivál zsűrije különdíjjal jutalmazta. Frammartino meghökkentő allegóriája számtalan filmes seregszemle közönségét varázsolta el Brüsszeltől Jeruzsálemig.

Papp Attila Gyula, a Szólj be a papnak! kecskeméti szervezője a KTV-nek elmondta: további alkalmakat terveznek, ezek részletei szervezés alatt állnak. Az aktualitásokról a Szólj be a papnak! - Kecskemét Facebook-oldalán lehet tájékozódni.